A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мирненська громада
Херсонська область, Скадовський район

Як отримати грошову допомогу в межах держпрограми "Муніципальна няня"

Дата: 02.04.2019 16:54
Кількість переглядів: 1123

З 1 січня 2019 року в Україні стартувала нова державна програма «Муніципальна няня». Причому ця новина зчинила певний ажіотаж у суспільстві та хибні припущення: начебто матусь змусять полишати дітей з нянями й достроково виходити з декретної відпустки на роботу.

«Муніципальна няня»: ключові засади проекту.

З 1 січня 2019 року в межах постанови Кабміну від 30.05.2018 р. держава пропонує батькам часткове відшкодування витрат (у розмірі прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років) на догляд за дитиною до 3-х років. Основні задекларовані плюси: для батьків – зменшення витрат і можливість повернутися на роботу, для нянь – можливість офіційного працевлаштування (у свою чергу легалізація доходу змусить до сплати податків і ЄСВ), що в майбутньому позитивно вплине на розмір пенсії.

Призначення та виплата компенсації здійснюється згідно з рішенням структурного підрозділу з питань соціального захисту населення, виконавчого органу міської чи районної ради, об’єднаної територіальної громади. Сума відшкодування становить 1 626 гривень на місяць. Причому дана компенсація не замінює інші соціальні виплати на дитину і виплачується окремо. Гроші нараховуються на картку одного з батьків дитини наступного місяця після здійснення ними оплати праці няні. Згідно з постановою Кабміну, батьки самі шукають і обирають фахівця. Єдина обов’язкова умова для компенсації від держави – це офіційне працевлаштування доглядальниці.

Вимоги до нянь:

Згідно з Порядком, муніципальна няня – це будь-яка фізична особа-підприємець (КВЕД 97.00, КВЕД 88.91) юридична особа, яка надає послугу з догляду за дітьми (КВЕД 78.20, КВЕД 85.10), за винятком державних і комунальних закладів дошкільної освіти, та з якою укладено угоду/договір про здійснення догляду за дитиною до трьох років. Тож, найняти няню необхідно «офіційно».

Як отримати компенсацію?

Потрібно звернутися до відділу соцзахисту за місцем проживання. З собою мати паспорт та ідентифікаційний код одного з батьків, свідоцтво про народження дитини, а також копію офіційно укладеного з нянею договору. Необхідно написати заяву на отримання компенсації та надати документи, що підтверджують оплату послуг няні (квитанції, чеки, виписки з банківського рахунку тощо). Опікуни мають принести рішення відповідного органу місцевого самоврядування про встановлення опіки.

Подати документи потрібно протягом місяця з моменту укладання угоди з нянею, у подальшому – щомісяця до 5 числа потрібно надавати документи про оплату праці няні. Це можна буде робити в управлінні соцзахисту або електронною поштою, чи в інший зручний спосіб. Рішення про нарахування компенсації ухвалюється протягом 10 днів з моменту подання документів, а нарахування – ще через три дні.

Розвіюємо міфи:

Міф №1: «Мам змусять виходити на роботу одразу після народження дитини, а доглядати за їхніми малюками присилатимуть державних нянь». Винаймати няню можна не тільки заради офіційного повернення на роботу, а й просто для вивільнення часу або відпочинку. У будь-якому разі закон не передбачає примушування жінок до передчасного виходу з відпустки по догляду за дитиною, а тим паче її скасування. Міф №2: «На допомогу можуть розраховувати лише ті батьки, котрі мають «офіційну» роботу і помічницю найматимуть також «офіційно». Важливо, що компенсацію за послуги няні може отримати як працююча, так і НЕ ПРАЦЮЮЧА мама!

На жаль, увесь позитив новації має чимало перешкод через реалії наших буднів: по-перше, фахівці соцзахисту й досі не мають чітких інструкцій щодо механізму оформлення даного виду допомоги. По-друге, розцінки на послуги по догляду за дитиною в рази перевищують запропоновану компенсацію. На запит в інтернеті, приміром, «знайти няню» можна знайти кілька тематичних сторінок: на кожній – резюме і фото жінок, які пропонують послуги гувернантки/ няні (іноді разом з допомогою по господарству) та супровід дитини до/після школи, на гуртки та секції. Переважна більшість потенційних нянь віком від 30 до 50р, мають досвід роботи, педагогічну або ж медичну освіту. Середня вартість послуг становить 30-50гривень за годину роботи або ж фіксовані 10-15 тисяч гривень на місяць.

Побіжно даній темі юрист «розклала по поличках» усе, що варто знати про декретну відпустку. Справа в тому, що це звичне для всіх визначення насправді в законодавчих актах відсутнє. Натомість прописані «відпустка по вагітності та пологах» та «відпустка по догляду за дитиною до 3 або 6 років». Право на державну допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами мають всі жінки (у тому числі неповнолітні). Для її оформлення необхідні довідки встановленого зразка з лікувального закладу та основного місця роботи/служби, навчання. Для жінок, звільнених з роботи у зв'язку з ліквідацією підприємства, установи, організації – довідка ліквідаційної комісії; для жінок, які мають статус безробітних – довідка від держслужби зайнятості.

Допомога у зв'язку з вагітністю та пологами призначається та виплачується жінкам за весь період відпустки, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей – 70) календарних днів після пологів.

Допомога при народженні дитини призначається у розмірі 41 280грн: разово видається 10 320 грн, решта суми виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами.

Жінки, які не працюють, або на час початку лікарняного є студентками. Вони мають право на оплачуваний лікарняний по вагітності та пологах, але розрахунок для обчислення суми лікарняного проводиться або з мінімальної заробітної плати для безробітних жінок, або зі стипендії, яку отримує студентка. До речі, якщо студентка не отримує стипендію, для неї буде здійснено розрахунок, виходячи з мінімальної заробітної плати. Калькуляцією лікарняного для безробітних займаються у відділі соціального забезпечення того району, де проживає жінка, для студенток розрахунок повинні робити в бухгалтерії навчального закладу.

Крім цього варто знати, що відповідно до ст.179 Кодексу законів про працю та ст. 18 Закону «Про відпустки», відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається матері, батьку, дідусю або іншим родичам, які фактично доглядають за дитиною. Тож, варто нагадати, що так звана «декретна відпустка» обов’язково зараховується у трудовий стаж, до того ж, за особою, яка перебуває «в декреті», законом зберігається робоче місце.

 

Додатково нагадаємо, що за допомогою можна звертатися до відділу «Каланчацьке бюро правової допомоги» Голопристанського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Херсонській області, який знаходиться за адресою: смт Каланчак, вул. Херсонська (Леніна), 9 (1-й поверх), тел.: (05530) 3-15-03 або за скайп зв’язком: Каланчацьке бюро правової допомоги (kalanchatske@legalaid.ks.ua)

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь