A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мирненська громада
Херсонська область, Скадовський район

Про реформу децентралізації у Мирненській ОТГ

Дата: 08.05.2019 09:46
Кількість переглядів: 693

Кожен мешканець села чи міста має право на сучасну медицину й освіту, доступні та якісні адміністративні, комунальні, соціальні послуги, гарні дороги, чисті й освітлені вулиці. Але люди можуть впливати на якість цих послуг лише тоді, коли відповідальні за їх надання знаходяться близько.

 

Найближчою до людей владою є селищна рада та її виконавчий комітет, як органи місцевого самоврядування. Отже саме вони повинні мати широкі повноваження і достатньо коштів, щоб бути спроможними вирішувати усі місцеві питання і нести за це відповідальність.

 

Для цього в Україні відбувається децентралізація - передача повноважень та фінансів від державної влади якнайближче до людей - органам місцевого самоврядування.

 

Реформа триває з 2014 року і вже має результати.

Державна політика України у сфері місцевого самоврядування спирається на інтереси жителів територіальних громад. В основу цієї політики закладено положення Європейської хартії місцевого самоврядування та найкращі світові стандарти суспільних відносин у цій сфері.

 

Уряд схвалив основний концептуальний документ - Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади. В рамках адміністративно-територіальної реформи  відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад»  були прийняті одночасно на засіданнях Мирненської селищної ради та Червоночабанської сільської ради 08 вересня 2016 року рішення про об’єднання громад смт Мирне, сіл Преображенка, Макарівка, Каїрка Ставки, Польове та Пам’ятник в Мирненську об’єднану територіальну громаду.

 

22 грудня 2016 року відбулися перші вибори в Мирненську ОТГ, обрано селищного голову Сучок Андрія Миколайовича та 22 депутати по одномандатних виборчих округах, покладено обов’язки старости сіл ОТГ, про що оголошено на І сесії  VІІ скликання Мирненської селищної ради 28.12.2016.

        

Завдяки внесеним змінам до Бюджетного та Податкового кодексів України відбулася фінансова децентралізація: селищний бюджет за останні роки зріс на 29 млн.грн.: з 2 млн.грн. у 2016 році до 30 млн.грн. у 2019 році, частка якого постійно зростає.

 

З прийняттям Закону України «Про засади державної регіональної політики» неабияк відчувається державна підтримка регіонального розвитку та розвитку інфраструктури громади. За час реформи за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури Мирненської ОТГ у 2018 році була придбана спецтехніки для комунального підприємства «Преображенка» (автомобіль; трактор; причеп; роторна косарка) на суму 1590700 гривень; у 2017 році придбані автомобіль-самосвал, екскаватор з навісним обладнанням на суму 2340200 гривень.

 

Пакет законів щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг дозволив Мирненській селищній раді надавати базові адміністративні послуги, а саме: реєстрація місця проживання, зняття з реєстрації місця проживання, оформлення житлових субсидій та інших державних соціальних допомог, вирішення земельних питань тощо.

 

У комунальну власність з районного бюджету були прийняті такі установи: Мирненський та Пребраженський будинки культури, Макарівський сільський будинок культури та Клуб с. Польове; Мирненська та Вадимська загальноосвітні школи, ясла-садки, Каїрський НВК, бібліотеки, лікарські амбулаторії загальної практики сімейної медицини, ФАПи. Утворений відділ освіти, культури, молоді та спорту, що дало можливість координувати діяльність навчальних, фізкультурно-спортивних закладів, що належать до сфери управління селищної ради.

 

Селищною радою був створений Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та соціальних служб для сім’ї, який надає соціальні послуги (здійснюють соціальний супровід) громадянам, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги, за місцем проживання, в умовах тимчасового або денного перебування.

 

З метою підвищення рівня пожежної безпеки та організації профілактичної роботи в Мирненській ОТГ та на виконання заходів, спрямованих на запобігання пожеж, організації їх гасіння, здійснення громадського контролю за дотриманням законодавством вимог пожежної безпеки була утворена Мирненська добровільна пожежна дружина.

 

Комунальному закладу «Обласний територіальний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Херсонської обласної ради наданий дозвіл на відкриття пункту постійного базування бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги з метою зменшення радіусу обслуговування до 30 км, що в свою чергу надасть можливість виїзним бригадам прибувати на місце події у термін до 30 хвилин.

Щороку із селищного бюджету надається дотації КП «Преображенка» на оплату електроенергії та поточний ремонт насосів.

 

На території ОТГ у 2018 році було запроваджене пільгове перевезення окремих  категорій громадян на  приміських автобусних  маршрутах загального  користування.

Отже, можна зробити висновок, що нова законодавча база та належні правові умови та механізми створили всі умови для реалізації повноважень на місцях для вирішення нагальних проблем. Також вже виправдовує себе і нова модель фінансового забезпечення місцевих бюджетів, так як отримали певну автономію і незалежність від центрального бюджету.

 

Розширення повноважень Мирненської ОТГ дає можливість використовувати ресурси і нести відповідальність за свої дії чи бездіяльність перед людьми та державою. Маю надію на те, що це створить стійке підґрунтя для наступних кроків реформи місцевого самоврядування, а також сприятиме прискоренню реформ у сфері охорони здоров’я, освіти, соціальних послуг, енергоефективності та інших секторах.

 

В подальшому Мирненська ОТГ відповідно до Закону «Про співробітництво територіальних громад» планує розглянути питання щодо укладення договорів про співробітництво з прилеглими ОТГ, що дозволе делегувати певні завдання та об'єднати ресурси для реалізації спільних проектів, спільно використовувати ту чи іншу інфраструктуру і створювати спільні виконавчі органи або підприємства для реалізації спільних завдань.

 

Селищний голова                                                       А.М. Сучок

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь