A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мирненська громада
Херсонська область, Скадовський район

Всесвітній день пам'яті жертв СНІДу

Дата: 21.05.2019 10:39
Кількість переглядів: 701

Дата свята унікальна для кожного року. У 2019 ця дата - 19 травня Всесвітній день пам'яті жертв СНІДу.

У третю неділю травня, люди у всьому світі згадують рідних, близьких, просто знайомих, які померли від СНІДу.

Щорічно у третю неділю травня прийнято згадувати людей, які померли від СНІДу. Це робиться в тому числі і для того, щоб привернути увагу світової громадськості до проблем хворих на СНІД і носіїв ВІЛ-інфекції, а також до поширення цього захворювання в світі.

Вперше Всесвітній день пам'яті жертв СНІДу  відзначили в американському Сан-Франциско в 1983 році. Через кілька років з'явився символ руху проти цієї хвороби. Їм стала червона стрічка, пришпилена до одягу, а також різнокольорові полотна - квілт, зшиті з клаптиків тканини в пам'ять про безліч людей, які пішли з життя. Ці атрибути придумав в 1991 році художник Френк Мур. І в даний час у Всесвітній день пам'яті жертв СНІДу активісти цієї акції і просто небайдужі люди прикріплюють до свого одягу червоні стрічки.

Згідно зі статисткою Всесвітньої асоціації охорони здоров'я, на планеті живе 37 мільйонів чоловік (на 2017 рік), інфікованих вірусом імунодефіциту (ВІЛ), та кожен день ця цифра збільшується ще на 14-15 тисяч. Більшість ВІЛ-інфікованих - молоді люди у віці до 30 років. За останні 25 років від СНІДу померло близько 25 мільйонів чоловік.

Близько двох третин усіх хворих на СНІД живуть в Африці. На думку деяких вчених, на «чорному континенті» кожна третя доросла людина інфікований ВІЛ; є країни, де вірусом заражено понад 90 відсотків усього населення.

За останні 25 років від СНІДу померло близько 25 мільйонів чоловік ...

За останні 25 років від СНІДу померло близько 25 мільйонів чоловік ...

Саме в Африці, як вважають медики, СНІД з'явився вперше. Вважається, що люди заразилися ним від зелених мавп. Перші згадки про СНІД з'явилися в 1980-х, і незабаром це захворювання стали називати «чумою XX століття».

Сьогодні, в третю неділю травня, люди у всьому світі згадують рідних, близьких, просто знайомих, які померли від СНІДу. Активісти руху проти поширення ВІЛ проводять лекції та інші просвітницькі заходи, спрямовані на те, щоб попередити людей про ризик інфікування і навчити їх уникати небезпеки. Також проводиться чимало пам'ятних і благодійних акцій по всьому світу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь