A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мирненська громада
Херсонська область, Скадовський район

Алгоритм дій при закритті ФОП

Дата: 01.07.2019 14:33
Кількість переглядів: 664

Якщо фізична особа-підприємець вирішила припинити свою діяльність, то необхідно подати заяву про це держреєстратору, подати звітність, сплатити податки та пройти перевірку контролюючих органів.

Алгоритм дій при закритті ФОП буде наступним:

1. Подача заяви держреєстратору про реєстрацію припинення підприємницької діяльності.

Заява про припинення підприємницької діяльності фізособою - підприємцем подається державному реєстратору за місцем своєї реєстрації.

Форма такої заяви затверджена наказом Мін’юсту від 18.11.2016 р. № 3268/5, додаток 12. Заява разом із пакетом документів подаються в паперовому (особисто або через представника) або в електронному вигляді – за наявності ЄЦП - через портал електронних сервісів (п.1 ІІ розділу Наказу Міністерства юстиції України № 359/9 від 09.02.2016 року)

Згідно з вимогами Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» документи, надані для реєстрації припинення діяльності ФОП, розглядаються державним реєстратором протягом 24-х годин після їх надходження (крім вихідних та святкових днів). Після цього, держреєстратор повинен внести запис до Єдиного державного реєстру про припинення підприємницької діяльності.

2. Подача звітності та сплата податків.

Фізособа, незважаючи на припинення підприємницького статусу, зобов’язана надати звітність за останній звітний період та сплатити необхідні податки і збори. У разі, якщо підприємець був на єдиному податку – сплатити єдиний податок та ЄСВ за місяць, в якому було подано заяву держреєстратору. Якщо не було сплачено ЄСВ попереднього періоду – його також необхідно сплатити. У разі, якщо підприємець знаходився на загальній системі оподаткування – сплатити ЄСВ за місяць, в якому було подано заяву держреєстратору.

Податкові декларації ФОП, які потрібно подати:

- ФОП на загальній системі оподаткування подає податкову декларацiю про майновий стан i доходи (для підприємців);

- ФОП на єдиному податку: Податкову декларацію платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця (для 3-ї групи); Податкову декларацію платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця (для 1-ї та 2-ї групи).

Також подається звіт з ЄСВ (за себе) за формою Д5 та інша звітність, яку був зобов’язаний подавати ФОП, зокрема декларація з ПДВ для платників ПДВ.

3. Зняття ФОП з обліку в органах державної статистики, державної фіскальної служби, Пенсійного фонду України.

Відомості з Єдиного державного реєстру про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП є підставою для зняття її з обліку в органах державної статистики, державної фіскальної служби, Пенсійного фонду України та/або вчинення інших дій відповідно до законодавства. Зняття з обліку в контролюючих органах здійснюється після перевірки зі своєчасного звітування та сплати податків та зборів (п.п. 20.1.6 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України). При цьому, Податковим кодексом не визначено строки, протягом яких у такому разі призначається перевірка, тому про це потрібно дізнаватися безпосередньо у податковому органі за місцем реєстрації.

4. Закриття розрахункових рахунків в банку.

ФОП зобов’язані повідомляти про свій статус банки та інші фінансові установи, в яких відкривають рахунки (п. 69.7 Податкового кодексу).

Для того, щоб закрити поточний рахунок, ФОП подає у банк відповідну заяву у довільній формі (п.20.1 Постанови Правління Національного Банку України № 492 від 12.11.2003 р.) із зазначенням реквізитів рахунків. В деяких банківських установах цю процедуру можно провести онлайн через послугу клієнт-банк.

Після отримання заяви про закриття рахунку працівники банківської установи, після спливу тридцятиденного терміну, рахунок закривається.

5. Блокування елеткронно-цифрового підпису.

Останній етап ліквідації ФОП є блокування ЄЦП, порядок якого залежить від акредитованого центру, яки видавав ключ. Деякі центри дозволяють блокування онлайн або в телефонному режимі.

За безоплатною правовою допомогою можна звертатися до відділу «Каланчацьке бюро правової допомоги» Голопристанського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Херсонській області, який знаходиться за адресою: смт Каланчак, вул. Херсонська (Леніна), 9 (1-й поверх), тел.: (05530)3-15-03 або за скайп зв’язком: Каланчацьке бюро правової допомоги (kalanchatske@legalaid.ks.ua)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь