A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мирненська громада
Херсонська область, Скадовський район

Випадки відмови в оплаті листка непрацездатності

Дата: 25.09.2019 13:06
Кількість переглядів: 745

Законодавство України гарантує кожному офіційно працюючому громадянину право на матеріальне забезпечення у разі хвороби або втрати працездатності.

Підставою для призначення матеріального забезпечення є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності (далі – ЛН), що передбачено вимогами ч. 1 ст. 31 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. № 1105-ХІV (далі – Закон № 1105).

Рішення про призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування, що створюється на підприємстві або фізичною особою – підприємцем, особою, яка провадить незалежну професійну діяльність (ч.3 ст. 30 Закону № 1105).

Комісія із соціального страхування, керуючись Законом № 1105, не тільки здійснює контроль за правильним нарахуванням і своєчасною виплатою матеріального забезпечення, а також приймає рішення про відмову в його призначенні та розглядає підставу і правильність видачі ЛН, заповнення ЛН та інших документів, які є підставою для надання матеріального забезпечення (абз.2 ч. 3 ст. 30 Закону № 1105).

Перелік підстав, на основі яких комісія має право відмовити в оплаті ЛН, зазначені у ст. 23 Закону № 1105. Найбільш поширеними з них є:

- настання тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння;

- за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням;

- порушення режиму лікування застрахованими особами.

Слід зазначити, що застраховані особи зобов’язані надавати роботодавцю достовірні документи, на підставі яких призначається матеріальне забезпечення.

Крім того, згідно з Положенням про комісію (уповноваженого) із страхування у звязку з тимчасовою втратою працездатності, затвердженим постановою правління Фонду від 19.07.2018 №13, комісії наділені повноваженнями перевіряти організацію медичного обслуговування застрахованих осіб лікувально-профілактичним закладом.

У разі виникнення підозри щодо обґрунтованості видачі та заповнення документів, які є підставою для надання матеріального забезпечення, комісія може звертатися до Скадовського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування в Херсонській області щодо перевірки правильності видачі та продовження листків непрацездатності застрахованим особам підприємства.

На даний час фахівцями Фонду проводяться перевірки обґрунтованості видачі та правильності оформлення ЛН, як на запит роботодавця, так і під час планових перевірок страхувальників та перевірок стану організації експертизи тимчасової непрацездатності безпосередньо в закладах охорони здоров’я.

За довідками звертатись до Скадовського відділення за адресою:

                          м.Скадовськ, вул. Олександрівська, 19 (т. (0-237) 5-31-83;

                          смт. Каланчак, вул. Херсонська,1 (т. (0-230) 3-16-73).

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь