A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мирненська громада
Херсонська область, Скадовський район

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Дата: 02.12.2019 08:36
Кількість переглядів: 661

Традиційно 1 грудня увесь світ відзначає День боротьби зі СНІДом в ім’я соціальної терпимості та розширення обміну інформацією про пандемію, що швидкими темпами розповсюджується усіма регіонами земної кулі. Саме такі спільні дії служать справі зміцнення організованих зусиль по боротьбі з ВІЛ/СНІДом.

Вважається, що вірус ВІЧ був переданий від мавпи до людини у 1926 році. Останні дослідження показують, що людина придбала цей вірус в Західній Африці. Першу смерть від СНІДу зафіксували у 1959 році в Конго. Ще через 10 років у США серед повій були зафіксовані перші випадки хвороби, що протікала з симптомами СНІДу.

Лише у 1981 році Центр по контролю і профілактиці захворювань (CDC) повідомив про виявлення у молодих гомосексуалістів в Лос-Анджелесі і Нью-Йорку нової хвороби. Тоді нова хвороба отримала назву "Імунодефіцит, що передається гомосексуалістами" (Gay Related Immuno Deficiency – GRID) і "Гомосексуальний рак" (A Gay Cancer).

ВІЛ-інфекція – це проблема не лише медична. Нині масштаби поширення вірусу імунодефіциту людини набули глобального характеру і постають реальною загрозою соціально-економічному розвитку більшості країн світу.

1 грудня супроводжує символ боротьби зі СНІДом – червона стрічка у формі галочки. Цей символ розробив художник Франк Мур у 1991 році. Червоні стрічки в Міжнародний день боротьби зі СНІДом надягають усі свідомі люди, щоб таким чином привернути увагу оточуючих до цієї проблеми.

Ніхто не застрахований від зараження ВІЛ. Тільки знання  шляхів передачі ВІЛ-інфекції та профілактичні заходи здатні захистити від зараження.

Хвороба не передається побутовим шляхом: через повітря при чханні, кашлі, при спільному проживанні, роботі в одному приміщенні, користуванні посудом. Не треба боятися подати руку чи обійняти інфіковану і хвору людину, не страшні також дружні поцілунки, якщо на губах відсутні виразки чи тріщинки. Безпечним щодо зараження ВІЛ є спільне відвідування місць громадського користування – лазні, сауни, басейну, туалету. СНІДом не можна заразитися у громадському транспорті. Передача ВІЛ через укуси комарів чи інших комах не доведена, бо коли комар жалить людину, він впорскує свою слину, де вірусу практично немає. В організмі комахи вірус не розмножується.

Під час медичних процедур, манікюрі, татуюванні, проколюванні вух ризик відсутній, якщо дотримуються звичайні гігієнічні правила (використання одноразових медичних матеріалів і ретельно стерилізованих приладів).

Наша порада: татуювання або проколювання вух робіть тільки у фахівців.

Вірус ВІЛ передається:

-при статевих стосунках з ВІЛ-інфікованою особою, коли через слизову оболонку вірус проникає в організм статевого партнера;
-через кров, насамперед через спільні шприци та голки при внутрішньовенному введенні наркотичних речовин, а також забруднений кров’ю, нестерильний медичний інструмент;
-дитині від ВІЛ-інфікованої матері – інфікування відбувається під час вагітності, пологів чи годуванні грудним молоком.

Тестування на ВІЛ-інфекцію можна пройти у будь-якому лікувально-профілактичному закладі за місцем проживання або в спеціалізованих установах: СНІД-центрі, кабінеті «Довіри».

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь