A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мирненська громада
Херсонська область, Скадовський район

Санітарно-просвітницька інформація

Дата: 28.12.2019 09:09
Кількість переглядів: 949

Профілактика онкозахворювань

Фото без описуОнкологічні захворювання - це та галузь медицини, в якій досі повно білих плям. Вчені не можуть з упевненістю сказати, чому починається процес утворення ракових клітин, і що його запускає. Звинувачують у розвитку злоякісних процесів, в основному, попадання в організм речовин-канцерогенів, перенесені вірусні захворювання, спадкову схильність і навіть спосіб життя. Що можна зробити, щоб максимально знизити ризик розвитку онкологічного захворювання?

Кидайте курити

Якщо  кинути  палити, ймовірність появи ракової пухлини в легенях знизиться на 90 відсотків. Крім того, значно підвищуються шанси на життя без раку губи, язика, печінки і ще десятка інших органів. Куріння - доведений фактор ризику розвитку раку сечового міхура, - воно впливає на слизову сечових шляхів .На розвиток ракових пухлин впливають не тільки канцерогени з тютюнового диму, але і нікотин - він збільшує  ймовірність  розвитку раку грудей. Кинувши курити, доведеться відмовитися ще й від замінників сигарети - пластирів або жуйок. Сигарети без тютюну та нікотину теж дають канцерогенний ефект. Вплив їх диму призводить до подвійних розривів ланцюжка ДНК - як при курінні тютюну.

Відмовтеся від алкоголю

Навіть зниження фортеці споживаного алкоголю зменшить ризик захворювання раком печінки, стравоходу, порожнини рота, горла та інших відділів травного тракту як мінімум наполовину. Якщо не пити спиртне і в підлітковому віці, ризик виникнення новоутворень в грудях у жінок знижується від 3 до 5,5 разів - але ж вони здатні перероджуватися і в ракові пухлини. Відмова від алкоголю в більш зрілому віці зменшує ризик раку молочної залози на 25 процентів. Чоловіки, які відмовились від алкоголю страждають на рак простати на 60 і більше відсотків рідше.

Відмовтеся від солодкого і копченого

Заміна ковбаси, сосисок, бекону та інших м'ясопродуктів в раціоні на звичайне нежирне м'ясо, скорочує ризик раку кишечника на 20 відсотків. Зниження споживання переробленого м'яса до 70 г на тиждень вже дозволяє зменшити ризик виникнення раку на 10 процентів. Відказ від солодкої газованої води і продуктів, в яких  міститься рафінований цукор, знижує ризик появи раку підшлункової залози на 87 відсотків.

Підтримуйте нормальну вагу

Зайві кілограми в 15-20 відсотках випадків призводять до розвитку ракових пухлин. Якщо індекс маси тіла не піднімається вище 25 одиниць ІМТ, ризик розвитку раку грудей у жінок знижується в 2 рази. А шанси захворіти на рак у грудях - в 4-6 раз. Серед  чоловіків, які стежать за своєю вагою, в 6 разів рідше зустрічається рак печінки, на 75 відсотків рідше - рак шлунки і прямої кишки і в 2 рази - рак підшлункової залози.

Їжте овочі та фрукти

У них містяться натуральний захист від раку - біофлавоноїди. До того ж любителі овочів і фруктів їдять значно менше жирів і, як правило, зберігають нормальну вагу, що ще більше знижує ризик розвитку пухлин.

Правильно загорайте

Не виходьте на пляж після 11-00 і до 16-00. Обов'язково захищайте шкіру спеціальними сонцезахисними засобами. Адже ризик розвитку самого поширеного раку шкіри - меланоми - у світлошкірих людей в 20 разів вище, ніж тих, кого захищає темний пігмент. Уникайте засмаги в солярії. Всесвітня організація охорони здоров'я вважає штучний загар серйозним фактором ризику розвитку раку шкіри. У тих, хто починає відвідувати солярій до 30 років, онкологічні захворювання шкіри розвиваються на 75 відсотків частіше.

Регулярно відвідуйте лікаря

Особливо, якщо у вашій родині вже були випадки онкологічних захворювань. Наприклад, якщо серед родичів по материнській лінії були випадки раку грудей, ймовірність розвитку раку у жінки зростає до 50 процентів. Спеціалісти рекомендують регулярно проходити так зване скринінгові обстеження - швидку і достатньо просту діагностику онкологічних захворювань. Наприклад, мамографію (дослідження молочної залози) треба робити, починаючи з 40 років. А чоловікам з того ж віку слід регулярно перевіряти стан передміхурової залози, щоб вчасно діагностувати розвиток ракової пухлини - найпоширенішого виду раку у чоловіків. Спеціалісти кажуть, що повністю запобігти ризику появи онкологічного захворювання неможливо, але можна максимально знизити. Відмовтеся від шкідливих звичок, правильно харчуйтеся і відпочивайте, не забувайте про своєчасні візити до лікаря - і у раку залишиться зовсім мало шансів.

Обережно ожеледь!

Фото без описуРізке похолодання, зміна температурного режиму і утворення на дорогах ожеледі - основна причина зимових травм. Щоб не потрапити в число постраждалих, слід виконувати такі правила:

- по можливості, намагайтеся менше виходити на вулицю в таку погоду;

- при ожеледі необхідно пересуватися вкрай обережно, не потрібно поспішати;

- вибирайте більш безпечний шлях, ходіть там, де є освітлення, менше льоду, доріжки посипані піском;

- зверніть увагу на взуття, воно повинно бути неслизьким, стійким, краще з гумовою або рифленою підошвою. Відмовтеся від високих підборів. Якщо все-таки взуття ковзає, натріть підошву наждачним папером, наклейте лейкопластир навхрест або драбинкою, але це дасть лише тимчасовий ефект;

- не слід високо піднімати ноги, двигайтеся як лижник, невеликими легкими кроками, наступаючи на всю підошву, намагаючись обходити місця з похилою поверхнею;

- не тримайте руки в кишенях. У вас не вистачить часу на те, щоб інстинктивно вийняти їх при падінні;

- виходячи на вулицю, літнім людям слід брати з собою палицю з загостреним кінцем;

- вагітним жінкам не варто ходити без супроводу - пересуватися поодинці занадто небезпечно як для майбутньої мами, так і для малюка;

- будьте уважні на проїжджій частині дороги, якщо переходите її, перебігаючи, можна посковзнутися і впасти. У такій ситуації водієві важко загальмувати різко, так як при ожеледі гальмівний шлях автомобіля значно збільшується;

- при виході з автобуса чи тролейбуса, тримайтеся за ручки. Не варто наздоганяти транспорт, який відходить, є ризик посковзнутися і опинитися у нього під колесами;

- небезпечно розгулювати по обледенілих вулицях у нетверезому вигляді. У стані алкогольного сп'яніння можна отримати важкі травми.

Велику тривогу викликають крижані гірки. Саме на них дуже часто травмуються діти. Батькам не слід залишати дітей без нагляду, необхідно навчити їх правилам поведінки на гіркі. Не можна з'їжджати з гори, поки дитина що скотилася, не відійшла у бік. Не затримуватися внизу, коли з'їхав, тим більше не стояти посередині гірки і не перебігати її, коли вже котиться інша людина. Не можна скочуватися стоячи або вниз головою. Навмисне заважати кататися іншим.

Пам'ятайте, краща профілактика травм - це обережність і обачність. Попередити травму простіше, ніж забезпечити відновлення свого здоров'я. Бережіть себе!

Профілактика грипу та ГРВІ

Фото без описуЗ настанням перших холодів починають з'являтися повідомлення про поширення ГРВІ та грипу. Першими до групи ризику потрапляють люди з ослабленим імунітетом, діти, вагітні жінки, літні люді. ГРВІ і грип - це вірусні захворювання, що передаються повітряно-крапельним шляхом. Симптоми захворювання на ГРВІ та грипу дуже схожі: нежить, кашель, чхання, біль у горлі. У міру розвитку хвороби з'являються озноб, головний біль, підвищується температура. При грипі характерна більш висока температура, озноб, біль у м'язах, слабкість, може супроводжуватися проносом і блювотою, сухий кашель. Уникнути або знизити ризик захворювання допоможуть кілька простих правил профілактики грипу та ГРВІ.

 Обмежте контакти

Віруси ГРВІ та грипу вражають більше число, що знаходяться в прямому контакті один з одним: робочі колективи, транспорт, дитячі садки та школи, розважальні та спортивні зали. При появі епідемії уникайте або обмежте свої відвідини таких місць. 

Дотримуйтесь заходів безпеки

Під час епідемії ГРВІ та грипу користуйтеся марлевою пов'язкою. При кашлі та чханні прикривайте рот серветкою, яку потрібно відразу викинути.

Дотримуйтеся особистої гігієни

Більшість вірусів передається при прямому контакті. Мікроорганізми можуть жити від декількох годин до декількох діб. Хвора людина чхає, кашляє, прикриваючи рот рукою. Потім береться за навколишні предмети, звідки віруси вільно проникають в організм іншої людини. Тому мийте частіше руки або протирайте вологими спиртовими серветками. Не торкайтеся брудними руками до очей, носа, рота.

Зміцнюйте імунітет

 Відвідуйте сауну або лазню. При вдиханні повітря з температурою 80ºС віруси ГРВІ гинуть. Приймайте контрастний душ, займайтеся фізкультурою. Частіше провітрюйте приміщення. Свіже повітря також згубно діє на віруси. Дотримуйтесь режим дня. Більше відпочивайте і спіть не менше восьми часів. Обмежити вживання спиртних напоїв, кави. Обмежте, а краще зовсім відмовтеся від куріння. Пийте більше води. Здоровій людині необхідно випивати не менше 2-х літрів чистої питної води. Включить в своє харчування більше продуктів, багатих вітамінами, особливо вітаміном С, соків, трав'яних чаїв. Якщо хвороби все ж таки уникнути не вдалося, зверніться до лікаря. Вірусні інфекції, особливо грип, підступний ускладненнями, які можуть призвести до хронічних захворювань.

Профілактика обморожень

Фото без описуУ зв'язку з пониженням температури збільшується ймовірність виникнення переохолоджень та обморожень. Обмороження (відмороження) являє собою пошкодження будь-якої частини тіла (аж до омертвіння) під впливом низьких температур. Найчастіше обмороження виникають в холодний зимовий час при температурі навколишнього середовища нижче -10°С-20°С. При тривалому перебуванні поза приміщенням, особливо при високій вологості і сильному вітрі, обмороження можна отримати восени і навесні при температурі повітря вище нуля.

До обмороженню на морозі приводять тісний і вологий одяг і взуття, фізична перевтома, голод, вимушене тривале нерухоме і незручне становище, попередня холодова травма, ослаблення організму в результаті перенесених захворювань, пітливість ніг, хронічні захворювання судин нижніх кінцівок і серцево-судинної системи, важкі механічні пошкодження з крововтратою, куріння і пр. При загальному переохолодженні охолоджується весь організм і спостерігається низька температура тіла.

   Основні профілактичні заходи щодо попередження переохолодження та обмороження:

1. Перед виходом на вулицю заздалегідь знайомитися з прогнозом погоди і правильно підбирати одяг в залежності від стану погоди (у вітряну погоду одягати продуваючий верхній одяг, в сиру - непромокальний верхній одяг, в холодну - вовняну, багатошарову по типу «термоса», щоб між складками одягу зберігалося тепле повітря).

2. Приймати теплу їжу перед виходом на вулицю

3. Здійснювати активні рухи на вулиці

4. По можливості, крім бавовняних, необхідно надягати і вовняні шкарпетки. Тісне взуття і сирі устілки служать передумовою для переохолодження. Вовняні матеріали вбирають вологу, залишаючи шкіру сухою.

5. Не приймати алкоголь і психотропні речовини. Будь-яке сп'яніння створює ілюзію тепла, уповільнює реакції, зменшує можливість концентрації.

6. Намагатися не курити на морозі, тому під час паління відбувається спазм судин, зменшується приплив крові до кінцівок.

7. Вкривати відкриті ділянки тіла. Рукавиці, шарфи, шапки - обов'язкові. Перед виходом намагатися змащувати відкриті ділянки тіла жирним кремом, у складі якого немає води.

8. Уникати контакту шкіри з металом на вулиці.

Ознаки обмороження і загального переохолодження:

- Шкіра блідо-синюшна;

- Температурна, тактильна і больова чутливість відсутні або різко знижені;

- При відігріванні з'являються сильні болі, почервоніння і набряк м'яких тканин;

- При більш глибокому пошкодженні через 12-24 ч. Можлива поява міхурів з кров'яним вмістом;

- При загальному переохолодженні людина стає млявою, байдужим до навколишнього, його шкірні покриви бліді, холодні, пульс частий, артеріальний тиск знижений, температура тіла нижче 36 ° С.

Дії при наданні першої медичної допомоги відрізняються в залежності від ступеня обмороження, наявності загального охолодження організму, віку і супутніх захворювань.

             У першу чергу необхідно:

- Зайти або перенести потерпілого до найближчого теплого приміщення;

- Зняти промерзлі речі;

- Куртку, штани, взуття, шкарпетки, рукавиці;

- Виключити різке прогрівання.

При першій стадії обмороження для відновлення кровообігу можна розтерти замерзлі частини тіла. Але при всіх інших стадіях це може завдати шкоди, так як холод привів до значних пошкоджень тканин. Яка з стадій обмороження присутня - дізнатися неможливо, тому краще дати тілу поступово прогріватися і відновити кровообіг у постраждалих ділянках. Для цього потрібно переодягнутися в сухий теплий одяг, вкрити ковдрою (обморожені ділянки тіла вкутувати в останню чергу) і випити теплі напої - чай, молоко, бульйон;

- Викликати лікаря. Це обов'язковий пункт при наданні допомоги людині, потерпілому від обмороження.

При обмороженні заборонено:

1. Пити спиртне.

2. Енергійно рухатися на вулиці.

3. Не рекомендується: проводити масаж, розтирання снігом, вовняною тканиною, застосовувати теплі ванночки, прикладати грілку, робити зігрівальні компреси, змащувати шкіру маслами або жирами. Розтирання снігом призводить до ще більшого охолодження, а кристалики льоду ушкоджують шкіру, в результаті чого може відбутися інфікування. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь