A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мирненська громада
Херсонська область, Скадовський район

Порядок та умови розірвання шлюбу

Дата: 16.03.2020 08:26
Кількість переглядів: 1685

Фото без описуДовге та щасливе подружнє життя – заповітна мрія для сімейних пар. Проте, на жаль, далеко не всім вдається зберегти шлюб, і щороку в Україні, реєструється значна кількість розлучень. До працівників системи безоплатної вторинної правової допомоги часто звертаються з питаннями щодо порядку і умов розірвання шлюбу.

Сімейним кодексом України, який є основним нормативно-правовим актом, що регулює сімейні відносини, передбачено наступні способи розірвання шлюбу:

• подання спільної заяви подружжя або одного з них до відділу ДРАЦС;

• подання спільної заяви подружжя або подання позовної заяви одним з подружжя до суду – на підставі рішення суду.

Розірвати шлюб шляхом подання заяви до відділу ДРАЦС можна в тому випадку, якщо подружжя не має дітей, або діти вже повнолітні (подається спільна заява), а також у випадку, якщо другий з подружжя визнаний безвісно відсутнім або недієздатним у встановленому порядку (заява подається одним з подружжя).

До заяви про розірвання шлюбу необхідно додати свідоцтво про шлюб, а за відсутності – пред’явити штампи в паспортах. У випадку розірвання шлюбу з особою, визнаною безвісно відсутньою або недієздатною, до заяви необхідно долучити відповідне рішення суду.

Слід зазначити, що у випадку, якщо один із подружжя через поважну причину не може особисто подати заяву про розірвання шлюбу до відділу ДРАЦС, таку заяву, справжність підпису на якій має бути нотаріально засвідчено, від його імені може подати другий із подружжя.

Шлюб вважається розірваним з моменту реєстрації, яка здійснюється після спливу одного місяця з дня подачі заяви у присутності хоча б одного з подружжя.

А як же бути, якщо подружжя має неповнолітніх дітей і бажає розірвати шлюб? У такому випадку необхідно звертатися до суду. При цьому, якщо розірвати шлюб бажають і чоловік, і жінка, то вони подають спільну заяву, до якої додається письмовий договір про те, з ким із них будуть проживати діти, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо, а також про умови здійснення ним права на особисте виховання дітей, а також нотаріально посвідчений договір про аліменти на дитину. Заява розглядається у спрощеному (окремому) провадженні і рішення про розірвання шлюбу суд приймає після спливу одного місяця з дня подачі заяви.

У випадку, якщо заява про розірвання шлюбу до суду подається одним з подружжя, то справа розглядається у позовному провадженні. За загальним правилом з відповідною заявою слід звертатися до суду за зареєстрованим місцем проживання відповідача, проте за домовленістю сторін, а також у випадку, якщо на утриманні позивача є малолітні або неповнолітні діти, або якщо він не може за станом здоров’я чи з інших поважних причин виїхати до місця проживання відповідача, позов може бути подано за зареєстрованим місцем проживання того з подружжя, який звертається з позовною заявою про розірвання шлюбу.

Разом з позовною заявою до суду подаються:

копія свідоцтва про шлюб;

копія паспорта та ідентифікаційного коду позивача та відповідача (у разі наявності);

довідка про склад сім’ї з місця реєстрації позивача та відповідача (у разі наявності);

копія свідоцтва про народження дитини (дітей);

оригінал квитанції про сплату судового збору;

копія позовної заяви та всіх доданих до неї документів для відповідача.

У випадку, якщо у позовній заяві порушуються питання щодо малолітніх або неповнолітніх дітей, зокрема, щодо визначення місця їхнього проживання, третьою особою обов’язково залучається орган опіки та піклування.

У процесі розгляду судом може бути надано строк для примирення, протягом якого дружина і чоловік мають право відкликати заяву про розірвання шлюбу. Шлюб вважається розірваним у день набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу.

 

За безоплатною правовою допомогою можна звертатися до відділу «Каланчацьке бюро правової допомоги» Голопристанського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Херсонській області, який знаходиться за адресою: смт Каланчак, вул. Херсонська (Леніна), 9 (1-й поверх), тел.: (05530) 3-15-03 або за скайп зв’язком: Каланчацьке бюро правової допомоги (kalanchatske@legalaid.ks.ua)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь