A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мирненська громада
Херсонська область, Скадовський район

Як змінити прізвище, ім'я, по батькові: загальна інформація

Дата: 02.04.2020 13:45
Кількість переглядів: 4018

Як змінити прізвище, ім'я, по батькові: загальна інформація

Перелік випадків, за кожним з яких в наступних розділах консультації розкриємо всю інформацію про те, як можна змінити ім'я, як змінити прізвище і по батькові:

- за власним бажанням;

- усиновлення, його скасування або визнання недійсним;

- реєстрація шлюбу, його розірвання або визнання недійсним;

- якщо батько дитини (який досяг 14 років і бажає змінити по батькові) змінив своє ім'я або відомості про нього, як про батька, вилучені з актового запису про народження.

У деяких випадках, люди думають що зміна прізвища це обов'язок, що саме так потрібно робити, а інакше не можна. Одним з таких прикладів є шлюб, коли чоловік або дружина хочуть змінити прізвище і вибрати однакову, як би одна сім'я - одна прізвище. Так ось, зміна імені, прізвища, по батькові - це право, а не обов'язок і ніхто не може змусити людину зробити це проти його волі.

Таке право передбачено частинами 1 і 2 статті 295 ЦКУ, де зазначено, що людина з 16 років може змінювати ім'я та прізвище на свій власний розсуд без будь-якого аргументування; з 14 років це теж можна зробити, але тільки за згодою законних представників (тобто, батьків, усиновителів, опікунів таку дитину).

Як змінити прізвище в Україні при укладенні (розірвання) шлюбу

В цьому розділі консультації пропонуємо дізнатися не тільки як можна змінити прізвище при укладенні шлюбу, а й як змінити прізвище після розлучення.

При укладанні шлюбу подружжя має право вибрати прізвище одного з них як спільне для сім'ї.

Наречена, наречений мають право приєднати до свого прізвища прізвище чоловіка/дружини. Якщо обоє бажають мати подвійне прізвище, вони вирішують, яке прізвище буде йти першим. Об'єднання більше двох прізвищ не допускається, якщо це не випливає із звичаю національної меншини, до якої належить наречена або наречений.

Якщо на момент шлюбу прізвище одного з подружжя вже є подвійний, він (вона) має право замінити одну із частин свого прізвища.

Під час реєстрації шлюбу в паспорті проставляється штамп про те, що він підлягає обміну в місячний строк.

При розірванні шлюбу прізвище можна змінити назад на дівочу або ж залишити як і було.

Як можна змінити прізвище за бажанням

Для зміни ПІБ, необхідно звернутися до органу РАЦС (який знаходиться за місцем проживання) та подати заяву про зміну ПІБ, а також, документи: паспорт; свідоцтва про: народження (якщо зміна стосується особи, що не досягло 14 років і не має паспорта), свідоцтво про шлюб (якщо заявник перебуває у шлюбі) або його розірвання (якщо шлюб розірвано), свідоцтво про народження дітей (якщо є діти), про зміну імені заявника , (або батька/матері), якщо вони раніше вже змінювалися; одна фотографія 3х4; квитанція про сплату адмін збору.

У разі необхідності підтвердження поданої інформації або отримання інших даних РАЦС звертається в архіви інших відділів і до органів Нац Поліції. Протягом 3 міс. РАЦС повинен видати дозвіл на зміну ПІБ або відмову в його видачі. РАЦС може продовжити термін в окремих випадках, що не більше ніж ще на 3 місяці.

Як змінити прізвище в паспорті України

Згідно з п.12 Постанови КМУ № 915 від 11.07.2007, в паспорті на першій сторінці робиться відмітка про те, що паспорт протягом місяця підлягає обміну.

Звертаємо увагу, що якщо протягом 90 днів не буде проведено державну реєстрацію зміни і отримано свідоцтво, дозвіл на зміну імені втратить силу.

Для зміни прізвища в паспорті необхідно звернутися до органу міграційної служби України з такими документами:

- довідка про реєстрацію місця проживання з органу реєстрації; оформити цю довідку можна через електронний портал державних послуг iGov;

- документи що підтверджують перебування у шлюбі або його розірвання (свідоцтва);

- паспорт, який потрібно обміняти;

- ІПН (ідентифікаційний код);

- квитанція про сплату адміністративного збору (яку краще завірити в банку, тобто, мокрою печаткою банку та підписом; крім цього, важливо звернути увагу, що в квитанції платником має бути саме та особа, яка змінює прізвище, а не інше);

- для внутрішньо переміщених осіб (переселенців) - довідку про взяття на облік таких осіб;

Заява розглядається протягом одного місяця, після чого видається новий паспорт.

По завершенню реєстрації видається свідоцтво про зміну імені. Після чого потрібно отримати нову довідку про ІПН і внести всі необхідні зміни в документи: договори, заповіти, банківські відомості і т.д. (Документи про освіту міняти не обов'язково, вони дійсні разом з пред'явленням свідоцтва про зміну ПІБ) і також, за наявності закордонного паспорта - протягом 1 місяця внести зміни в нього.

Підстави для відмови в зміні прізвища (ч.6 ст. 295 ЦКУ)

- здійснення кримінального провадження або адміністративного нагляду за заявнику;

- подача неправдивих відомостей;

- перебування в розшуку іноземними правоохоронними органами;

- наявність непогашеної або не знятої судимості.

Як поміняти по батькові

Право на зміну батькові передбачено ст. 295 ЦКУ та ст. 149 Сімейного кодексу. Поміняти його можна при наявності наступних підстав:

  • батько дитини змінив своє ім'я;
  • усиновлення, визнання його недійсним або його скасування;
  • актовий запис про батька анульована;
  • батьком визнано іншого в судовому порядку або людина добровільно визнав себе батьком.

Як поміняти прізвище дитині

Важливо відзначити, що ім'я дитині батьки змінить не можуть, тільки прізвище і по батькові в передбачених випадках. Тобто, поміняти ім'я дитині в свідоцтві про народження в Україні може тільки сама дитина по досягненню 16 років і з 14 за згодою своїх законних представників. У зв'язку з різними життєвими обставинами іноді батьки бажають змінити прізвище своєї дитини. Так, однією з таких ситуацій, наприклад, може бути новий шлюб, коли виникає питання як поміняти прізвище дитині на прізвище вітчима.

Щоб змінити прізвище дитини (дітей) в РАЦС подається заява і такі документи:

- згода батьків в письмовій формі (усиновителів або опікуна) на зміну прізвища або імені (якщо дитині від 14 до 18 років);

- свідоцтво про народження;

- довідка про місце проживання дитини.

За загальним правилом, звертатися повинні обоє батьків, але є кілька випадків, коли це може зробити тільки один (смерть одного з них або оголошення померлим; недієздатність, обмежена дієздатність, такий батько визнаний безвісно відсутнім; запис про його батьківство вилучена або якщо при народженні дитини батько був зазначений по словах матері).

Важливо вказати, що якщо обоє батьків змінюють прізвище, то прізвище дитини обов'язково змінюється також (при цьому, якщо дитина досягла 7 років - то питається його згоду). Крім цього, з 14 років дитина сама звертається в РАЦС і надає письмову згоду, до 14 років - це роблять батьки.

Чи будь яке ім'я та прізвище можна вибрати?

Положеннями статті 32 Конституції України та статті 8 Конвенції про захист прав людини і основних свобод (є частиною законодавства України), кожному гарантується право на повагу до свого приватного і сімейного життя. Органи державної влади не можуть втручатися у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної безпеки та громадського порядку, економічного добробуту країни, з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я або моралі чи з метою захисту прав і свобод інших осіб.

Формально, законодавством ніяких обмежень в тому, яке прізвище або ім'я вибрати, - не передбачено. Так, для прикладу, свободу вибору імені продемонстрував один хлопець змінивши своє ім'я на Айфон (повідомляє UKRMEDIA). Але, при цьому, все ж, можуть бути складності при виборі імені або прізвища пов'язаної з назвою якихось географічних об'єктів, з якимись історичними або культурними об'єктами або тих, що мають нецензурну форму або тих, що, наприклад, пов'язані з якими -то небажаними, забороненими в інших сферах назвами. Так, для прикладу, якщо людина вирішити змінити своє ім'я або прізвище на "Сталін" або "Ленін", то формально, законодавством це прямо не заборонено. Але, є інший нормативний акт - Закон України "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборона пропаганди їх символіки", яким у всіх інших сферах (назва вулиць, парків, скверів, підприємств, організацій, громадських об'єднань , партій та інших об'єктів і явищ (про ім'я мова в цьому Законі не йдеться)) заборонено використовувати символіку СРСР і, в тому числі, імена (псевдоніми) "Сталін", "Ленін" тощо. Тобто, цим Законом відображено негативний відносно нашої країни в цілому до таких імен. Судової практики по зміні на "особливо цікаві" імена/прізвища в подібному роді, поки немає.

Куди звертатися за детальними консультаціями та роз’ясненнями?

Якщо у вас залишились питання з даного приводу, будь ласка, звертайтеся дистанційно до відділу «Каланчацьке бюро правової допомоги» Голопристанського місцевого центру з надання БВПД.

Як отримати безоплатну правову допомогу в умовах карантинного режиму?

  • Усні правові консультації та роз’яснення можна отримати, зателефонувавши за телефонами: ?(05530) 3-15-03; ?????? 0684409511 або 0993310423;
  • Скайп: kalanchatske@legalaid.ks.ua

Письмові консультації можна отримати:

  • – написавши на електронну пошту відділу «Каланчацьке бюро правової допомоги» Голопристанського місцевого центру з надання БВПД: kalanchatske@legalaid.ks.ua
  • заповнивши бланк та залишивши його у скриньці звернень, у приміщенні відділу «Каланчацьке бюро правової допомоги» за адресою: смт. Каланчак, вулиця Херсонська, 9.
  • Просимо утримуватися від відвідувань центрів/бюро правової допомоги на період карантину. Працівники системи БПД допоможуть вам дистанційно!

Бережіть здоров’я, користуйтеся своїм правом на письмове звернення і отримання безоплатної правової допомоги письмово.

 

 

 

З повагою,

Директор                                                                                      І.М. Кеба

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь