A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мирненська громада
Херсонська область, Скадовський район

Фонд компенсує 50% втраченого заробітку за лікарняними через ізоляцію від COVID-19

Дата: 18.05.2020 08:23
Кількість переглядів: 708

Перелік причин тимчасової непрацездатності, за якими Фонд соціального страхування України здійснює фінансування допоміг, доповнено ізоляцією від COVID-19.

За відповідними лікарняними листками Фонд здійснить компенсацію 50% втраченого заробітку незалежно від тривалості страхового стажу, починаючи з шостого дня непрацездатності (перші 5 днів фінансує роботодавець).

Право на таку допомогу від ФССУ мають застраховані особи за період перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення коронавірусної хвороби, а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій.

Видача лікарняних листків, які є виключною підставою для нарахування зазначених виплат від Фонду, на сьогодні унормована. МОЗ України, спільно із ФССУ, проведено селекторну нараду з департаментами (управліннями) охорони здоров’я обласних (міських) держадміністрацій щодо оформлення таких документів та прийнято наказ «Про затвердження змін до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян» від 27.04.2020р. №963.

Для фінансування допомоги, на підставі отриманого від працівника лікарняного листка із зазначенням причини непрацездатності «ізоляція від COVID-19–11» роботодавець оформлює заяву-розрахунок, у якій вказує причину непрацездатності – 11, тобто ізоляція від COVID-19.

За більш детальною інформацією звертайтесь до Скадовського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Херсонській області за телефонами: (237)5-10-06; 5-35-61 та (230)3-16-73.

Безпека при виконанні робіт з пестицидами та агрохімікатами.

В Україні поводження з пестицидами та агрохімікатами регламентовано законами України «Про пестициди і агрохімікати», «Про захист рослин», «Про бджільництво», Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні і доповненнями до нього, ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» та ДСП 382-96 «Державні санітарні правила авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України».

Вирощування рослинної продукції, діяльність сільськогосподарських підприємств в Україні, а також фізичних осіб у силу своїх особливостей є одним із найризикованіших видів підприємницької діяльності. Останні роки ця галузь надзвичайно стрімко розвивається. Існує чимало правових ризиків, з якими стикаються у своїй діяльності як сільськогосподарські підприємства, застосовуючи хімічну обробку угідь, так і звичайні громадяни.

Відповідно до відомчих нормативних актів, до всіх видів робіт, пов’язаних із застосуванням пестицидів, робітники повинні допускатися по наряду при наявності посвідчення про спеціальну підготовку та медичної книжки встановленого зразка на право робіт із пестицидами. Усі роботи з пестицидами і протруєним насіннєвим матеріалом обов’язково реєструються у спеціальних журналах.

Правильна організація робіт - одна з основних умов запобігання шкідливому впливу пестицидів на організм людини.  Приготування робочих рідин - найбільш трудомісткий і небезпечний процес, оскільки при цьому в повітрі робочої зони підвищується концентрація пестицидів, яка перевищує допустиму в 15–20 разів і більше, а за часткової механізації - в 6 - 7 разів.  Робочі рідини слід готувати на пунктах хімізації або на спеціально виділених майданчиках із твердим покриттям, яке легко вимити. Майданчик обладнують на відстані не менше 200 м від житлових і тваринницьких приміщень і джерел водопостачання. На ньому розміщують тару з препаратами, місткість з водою і гашеним вапном, ваги, гирі, відтаровані відра тощо. Робочі рідини з високотоксичних препаратів дозволяється готувати лише за допомогою механізованих агрегатів типу АПЖ-12 , що обладнані гідромішалками та забезпечують утворення однорідної гомогенізованої робочої рідини, що поліпшує роботу обприскувача.  Працюючі робітники мають бути забезпечені засобами індивідуального захисту та аптечкою першої долікарняної допомоги  за рахунок господарства чи підприємства, а в приватному секторі - за власні кошти. Застосування індивідуального захисту має відповідати виду робіт. Знімати засоби індивідуального захисту треба у такій послідовності: спочатку очистити засоби захисту рук, гумові рукавички, промити їх у вапняному молоці, потім у чистій воді та ретельно обтрусити, після чого зняти окуляри та респіратор, чоботи й комбінезон, знову очистити засоби захисту рук і зняти їх. Зберігати засоби індивідуального захисту потрібно в індивідуальних шафах у приміщенні ізольованому від хімікатів, продуктів, кормів.

У великих колективних господарствах працюють на пунктах хімізації постійні бригади, які пройшли медогляд, навчені та проінструктовані з техніки безпеки та володіють способами надання першої допомоги. Керівниками таких бригад (груп) призначають людей, які мають досвід роботи з пестицидами, які  пройшли курс спеціальної підготовки. Не допускаються до роботи особи, молодші 18-річного віку, вагітні жінки та матері-годувальниці, особи після хірургічних операцій (упродовж року) та ті, що мають медичні протипоказання. Для харчування і відпочинку відводять спеціально обладнане місце, не менше як за 200 м з навітряного боку від робочого поля, де мають бути бачок з питною водою, рукомийник, мило, рушник, аптечка першої допомоги. Перед початком хімічної обробки посівів повідомляють місцеве населення про місце і строки роботи, на відстані не менше 300 м від меж поля, що оброблятимуть виставляють єдині застережні знаки.  Санітарно-захисна зона за наземної обробки має бути не меншою за 500 м, а за авіаційної - 1000 м.  Тривалість робочого дня під час роботи з надзвичайно небезпечними препаратами має не перевищувати 4 годин (з доопрацюванням упродовж 2 годин у нешкідливих умовах), з іншими пестицидами - 6 годин.  Керівник робіт зобов’язаний стежити за станом і самопочуттям працюючих. За першої ж скарги працюючого  слід відсторонити від роботи, надати першу допомогу та кваліфіковану медичну допомогу.

Категорично забороняється допускати до роботи осіб у нетверезому стані.

З метою профілактики отруєнь пестицидами, особам, які працюють з агрохімікатами, та керівникам сільськогосподарських підприємств  слід проводити наступні профілактичні заходи

 - механізувати виробничі процеси, які виключать безпосередній контакт працівників з токсичними речовинами;

- при застосуванні пестицидів по можливості заміняти токсичні речовини на менш токсичні або нетоксичні;

- використовувати пестициди суворо за призначенням, відповідно до інструкції;

- витримувати терміни застосування пестицидів і безпечні терміни збору врожаю;

- проводити санітарний інструктаж і навчання працівників з безпечних методів використання токсичних речовин;

- допускати до роботи з токсичними речовинами працівників лише в спецодязі, індивідуальних засобах захисту органів дихання, очей та шкіри;

- дотримання працівниками правил особистої гігієни (після виконання робіт - ретельне миття з милом рук та інших відкритих ділянок тіла, полоскання порожнини рота);

- ретельно обробляти одяг, у якому працювали працівники;

- не допускати дітей на оброблені пестицидами ділянки, не проводити обробку в їх присутності, не зберігати отруту в пляшках з-під напоїв, які приваблюють дітей, ретельно ховати отруту в місцях, недоступних для дітей;

- не обробляти рослини пестицидами після дощу та при сильному вітрі, бо вони можуть потрапляти на сусідні ділянки та в житлову зону;

- надавати спеціальне дієтичне харчування з лікувально-профілактичною метою, яке повинно містити продукти, які послаблюють вплив отрути, підвищують опірність організму до дії токсичних хімічних речовин;

- пестициди і агрохімікати в торговій мережі  повинні  реалізуватись в заводському пакуванні, мати маркування та відповідні супровідні документи.

При перших ознаках гострого отруєння (головокружіння, чхання, кашель, задишка, блювота, біль в животі та інше) слід негайно припинити роботу і звернутись в найближчу лікувальну установу для отримання кваліфікованої медичної допомоги.

Пам’ятайте! Неправильне використання хімічних засобів захисту рослин може стати причиною  отруєнь. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких.

За консультаціями звертайтесь до Скадовського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Херсонській області за телефоном: (237)5-31-83.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь