Інформація щодо попередження пожеж під час збирання врожаю
Жнива – напружена для хліборобів пора та пожежонебезпечний період для рятувальників. З настанням пожежонебезпечного періоду різко зростає ймовірність загоряння лісів та сільгоспугідь. Особливу небезпеку створюють спекотна погода, сухі хліба, людська недбалість та безвідповідальність.
Аби запобігти виникненню пожеж та зберегти врожай необхідно пам’ятати, що, випалювання стерні, сухої трави, поживних залишків соломи на полях може призвести до пожеж на сусідніх полях, на територіях приватних домоволодінь, лісопосадках, відключень повітряних ліній електропередач надвисокої напруги, а це призведе до великих матеріальних та економічних збитків. Дим, який виникає внаслідок горіння та тління, може призвести до виникнення алергічних захворювань у людей, а також завдати значної шкоди навколишньому середовищу.
Разом з тим, управління агропромислового та економічного розвитку райдержадміністрації звертається до керівників сільськогосподарських підприємств району з проханням вжити необхідних заходів щодо недопущення виникнення пожеж під час збирання та зберігання врожаю. Так, необхідно розробити ряд протипожежних заходів, серед яких – цілодобова охорона полів, перекриття тимчасових доріг і стежок, які проходять через хлібні поля, обкошування та оборювання смугою не менше чотирьох метрів хлібних полів в місцях їх прилягання до лісових масивів, автомобільних магістралей смугою не менше чотирьох метрів, хлібні масиви перед косовицею повинні бути розбиті на ділянки площею не більше
Варто нагадати керівникам господарств, що згідно із Законом України «Про пожежну безпеку» питання забезпечення протипожежного захисту покладені персонально на них. А тому потрібно зробити належні висновки і за час, що залишився, усунути недоліки в питаннях підготовки до охорони нового врожаю від пожеж.
ПАМ’ЯТАЙТЕ,
що палити, розводити багаття, застосовувати відкрите полум’я на хлібних масивах та поблизу них, а також біля скирт соломи та сіна заборонено.
ДІЇ ПРИ ВИНИКНЕННІ ПОЖЕЖІ
У всіх випадках виникнення пожежі треба негайно повідомити до пожежно-рятувального підрозділу за телефоном «101». До приїзду рятувальників гасити вогонь наявними силами та первинними засобами пожежогасіння. Для обмеження розповсюдження вогню, зону горіння необхідно обов’язково оборати. Приступити до гасіння пожежі шляхом збиття полум'я або засипанням полум'я землею.
Суворе дотримання правил пожежної безпеки під час збирання врожаю – обов’язок кожного громадянина.