A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мирненська громада
Херсонська область, Скадовський район

Право неповнолітньої особи на набуття у власність земельних ділянок

Дата: 27.07.2020 08:07
Кількість переглядів: 1593

Кожен громадянин, незалежно від віку (навіть малолітні та неповнолітні), має право на безкоштовну землю. 

Особа, яка не досягла 14-річного віку, є малолітньою, а з 14 до 18 років – неповнолітньою. Цивільне законодавство визначає, що такі особи з моменту народження здатні мати всі права і обов’язки, закріплені Конституцією та законами України, зокрема і право на безоплатну передачу їм земельних ділянок.

Але, малолітні особи мають право вчиняти самостійно лише дрібні побутові угоди (правочини), а всі інші правочини від їх імені вчиняють батьки (усиновлювачі), які є законними представниками своїх малолітніх та неповнолітніх дітей. «Отже, заява на безоплатну передачу земельної ділянки від імені малолітньої особи має бути подана одним з батьків, з яким постійно проживає дитина, за наявності згоди другого з батьків».

Законодавчо визначено, що на вчинення неповнолітньою особою правочину щодо нерухомого майна повинна бути письмова нотаріально посвідчена згода батьків (усиновлювачі) або піклувальників та органу опіки та піклування відповідно до закону.

Таким чином, неповноліття особа має право на набуття у власність земельної ділянки та видачу правовстановлюючих документів на неї, проте вчинення всіх необхідних дій остання може здійснювати виключно за наявності нотаріально посвідченої згоди батьків (усиновлювачів) або піклувальника та отримання дозволу органу опіки та піклування. 

Отже, малолітні та неповнолітні особи нарівні з дорослими мають право на передачу їм у власність земельних ділянок та реєстрацію права власності на них.

Повну цивільну дієздатність має фізична особа, яка досягла вісімнадцяти років (повноліття). Тобто здійснювати розпорядження земельними ділянками самостійно зазначені особи мають право при досягненні вісімнадцяти років.

А також нагадуємо, що за безоплатною правовою допомогою можна звертатися до відділу «Каланчацьке бюро правової допомоги» Голопристанського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Херсонській області, який знаходиться за адресою: смт Каланчак, вул. Херсонська (Леніна), 9 (1-й поверх), тел.: (05530)3-15-03 або за скайп зв’язком: Каланчацьке бюро правової допомоги (kalanchatske@legalaid.ks.ua). 

З повагою, Директор                                                                                    І.М. Кеба

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь