A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мирненська громада
Херсонська область, Скадовський район

Причина непрацездатності «Ізоляція від COVID-19»

Дата: 21.08.2020 11:35
Кількість переглядів: 570

     З початку пандемії 10 тисяч 609 працюючих українців знаходились на самоізоляції під медичним наглядом задля протидії поширенню коронавірусної інфекції.

     Сума компенсації втраченого за цей час заробітку від Фонду соціального страхування України сягнула понад 13 мільйонів гривень.

     Така допомога фінансується ФССУ на підставі лікарняного листка, виданого із зазначенням причини непрацездатності «ізоляція від COVID-19 – 11». Направлення на оплачувану Фондом соціального страхування України самоізоляцію під медичним наглядом здійснює лікар у разі контакту застрахованої особи з хворим на коронавірусну хворобу. На період карантину відкрити відповідний листок непрацездатності можливо у дистанційному режимі – для цього працівник має телефоном звернутись до свого сімейного лікаря.

     Тривалість самоізоляції під медичним наглядом відповідно до діючих нормативно-правових актів і галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я складає 14 днів. Як і в загальних випадках, лікарняний листок спочатку видається на п’ять днів з наступним продовженням.

     Сума компенсації втраченого за цей період заробітку складе 50% середнього доходу незалежного від тривалості страхового стажу та 100% – для медичних працівників. ФССУ здійснює фінансування, починаючи з шостого дня ізоляції, перші п’ять днів оплачуються роботодавцем.

 

Легалізація трудових відносин та соціальні гарантії у разі нещасного випадку на виробництві

 

     На малих та щойно створених підприємствах, організаціях та установах де, як правило, відсутні служби охорони праці, не укладаються колективні договори, відсутня підготовка професійних кадрів та немає належного контролю за організацією з охорони праці. В наш непростий час чимало громадян живуть днем нинішнім, надаючи перевагу     тимчасовим вигодам, чим сприяють розвитку такого негативного явища, як “ тіньова зайнятість“ (використання найманої праці без  офіційного працевлаштування).

Дуже часто роботодавці  приймають на роботу працівників без належного оформлення трудових відносин, а якщо ці відносини оформлені, то там фігурує мінімальна зарплата, а решта виплачується «в конвертах». “Заробітна плата без конвертів” є важливою складовою у динаміці розвитку економіки району, збільшення надходжень до бюджету, реальним кроком в напрямку соціального захисту громадян.

     Працівники, котрі отримують гроші “в конвертах”, є заручниками самих себе. Отримуючи нелегальну винагороду в результаті домовленості з роботодавцем, вони позбавляють себе соціальних виплат та гарантій. Особливо  гостро  це  відчувається  на  підприємствах   недержавного   сектора    економіки  де, відсутні профспілки, які повинні співпрацювати з  адміністрацією і  захищати інтереси працюючих.    З таким працівником не проводяться відповідні інструктажі та, при необхідності, навчання з охорони праці, відсутні відомості про заробітну плату. Іноді трапляється таке, що зарплата працівника значно відрізняється від тієї, яка записана у відомості. Це з`ясовується згодом, у випадку, коли працівнику потрібна довідка про доходи, наприклад, для отримання субсидії чи інше. Вирішення питання  легалізації трудових відносин з найманими працівниками з метою детінізації зайнятості населення та легалізації заробітної плати на підприємствах, в організаціях та установах і у фізичних осіб, які використовують найману працю є  важливим питання сьогодення.

      Хочу навести приклад, як на малому підприємстві з працівником  цеху з виготовлення кормових гранул стався нещасний випадок. Під час роботи гранулятора припинилася подача сировини з бункера, щоб відновити подачу потерпілий ввімкнув вібратор та пристрій для ворушіння, але рух сировини не відновився. Тоді він, нехтуючи правилами безпеки, не зупинивши механізм, вирішив зробити це рукою. Засунув руку в бункер  і вал пристрою для ворушіння зачепив рукав одягу потерпілого, а згодом затягнув і  його руку в наслідок чого він отримав розтрощення правої верхньої кінцівки, відкритий перелом правої плечової кістки та рвану рану правого ліктьового суглобу і правої кисті. В результаті травми потерпілому ампутована права рука і молода людина  в 33 роки стала інвалідом. Потерпілий  був прийнятий на роботу офіційно з мінімальною заробітною платою. Виходячи із розміру цієї зарплати йому і призначені в мінімальному розмірі щомісячні страхові вплати по нещасному випадку на виробництві. В цьому випадку потерпілому пощастило, роботодавець залишив його на виробництві, але чи завжди так буває? Можуть просто звільнити з роботи, тому що працівник сам винен,  що не дотримується  вимог  інструкцій з охорони праці та інших  правил з безпеки.  Кожен працівник повинен пам'ятати, що у разі травмування на виробництві, відповідно  до статті 42 Закону України «Про  державне загальнообов'язкове соціального страхування України», потерпілому (членам його сім'ї) призначаються страхові виплати, сума яких залежить від  розміру офіційної заробітної плати з якої сплачені податки.

       Враховуючи зазначене необхідно відмітити, що легалізація трудових відносин та сплата податків і відрахувань до соціальних Фондів – це в першу чергу соціальні гарантії працівників сьогодні та гарантоване майбутнє їх завтра.

       Негативні наслідки неофіційних трудових відносин, виплати заробітної плати в "конвертах" відчувають не тільки працівники, а і суспільство в цілому, оскільки ненадходження податків в бюджет країни впливає на соціальні потреби громадян,   реалізацію програм соціально-економічного розвитку країни, стабільність та впевненість в отриманні пенсії та інших соціальних виплат.

       Кожен громадянин має бути зацікавленим у легалізації своєї заробітної плати та офіційному працевлаштуванні, адже це запорука соціальної підтримки громадянина в будь-який час.

 

Страховий експерт з охорони праці

Скадовського відділення управління виконавчої

дирекції Фонду соціального страхування України

в Херсонській області

Хандусь Л.Т.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь