A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мирненська громада
Херсонська область, Скадовський район

Вимоги з охорони праці для працівників сільськогосподарських підприємств

Дата: 04.06.2021 18:02
Кількість переглядів: 953

Фото без опису

Скадовське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Херсонській області нагадує, що відповідно до ст.13 Закону України  «Про охорону праці» кожен роботодавець зобов’язаний створити на робочому місці  належні умови праці відповідно до нормативно -  правових актів, а також  обов'язково забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників  у галузі охорони праці.

      При весняно - польових роботах працівники сільськогосподарських підприємств, які керуватимуть об'єктами із підвищеною небезпекою (тракторами, самохідними, сільськогосподарськими та меліоративними машинами) повинні  пройти, де є потреба у професійному підборі, спеціальне навчання  й перевірку знання з питань охорони праці, повторні та цільові інструктажі з  питань охорони праці, медичні огляди та інше.

      При виконанні робіт пов'язаними  з пестицидами і агрохімікатами  працівники повинні пройти спеціальне навчання і  тільки ті працівники які мають допуск (посвідчення)  повинні виконувати ці роботи. Роботодавець повинен  забезпечити працівників  засобами індивідуального захисту з урахуванням властивостей препаратів. Комплект індивідуального захисту – спецодяг, спецвзуття, рукавиці, захисні окуляри , респіратори або протигази – повинні бути закріплені за кожним працівником на весь період роботи.  Оформлення трудових відносин з особами, зайнятими у виробничій діяльності, відповідно до законодавства України про працю, здійснюють шляхом  укладання трудових договорів (контрактів).       

      Кожному підприємству, необхідно визначити перелік небезпечних місць для кожного працівника, для робіт з підвищеною небезпекою, які виконуються на підприємстві та заходи захисту. Усі працівники, яким доручається виконання робіт з підвищеної небезпеки повинні щоквартально проходити  інструктажі з  питань охорони праці, а також тренувальні заняття з практичним відпрацюванням навичок безпечного виконання робіт, умілого користування засобами індивідуального і колективного захисту та надання першої медичної допомоги потерпілим у разі нещасного випадку.

      При  настанні  нещасного  випадку  безпосередній  керівник робіт (уповноважена особа підприємства) зобов'язаний:

- терміново організувати  надання  першої   медичної   допомоги потерпілому;

- забезпечити  у  разі  необхідності  його доставку до лікувально-профілактичного закладу;

- повідомити про  те,  що   сталося,   роботодавця,   керівника первинної  організації профспілки,  членом якої є потерпілий,  або уповноважену найманими працівниками особу з питань охорони  праці, якщо потерпілий не є членом профспілки.

- зберегти до  прибуття  комісії  з  розслідування  (комісії із спеціального  розслідування)  нещасного  випадку   обстановку   на робочому  місці та устаткування у такому стані,  в якому вони були на момент нещасного випадку (якщо це не загрожує життю чи здоров'ю інших  працівників  і  не  призведе до більш тяжких наслідків), а також вжити заходів до недопущення подібних випадків. Роботодавець одержавши повідомлення про нещасний випадок зобов'язаний:

- негайно повідомити з використанням засобів  зв'язку  про нещасний випадок  ( протягом 2 години в будь – який час) та скласти  протягом  доби повідомлення (додаток 2)   згідно порядку розслідування Постанова КМУ від 17.04.2019 року №337,  яке направити в:

- робочий орган  виконавчої дирекції Фонду за місцем знаходженням підприємства;

- підприємство, де  працює  потерпілий,  -  якщо  потерпілий  є працівником іншого підприємства;

- головне управління Держпраці в Херсонській області;

- органи державної   пожежної   охорони   за  місцезнаходженням підприємства - у  разі  нещасного  випадку,  що  стався  внаслідок пожежі.

- установу державної   санітарно-епідеміологічної  служби,  яка обслуговує підприємство,   у разі виявлення гострого професійного захворювання (отруєння).

     Утворити наказом  роботодавця комісію з розслідування нещасного випадку  у складі не менше ніж три особи  та  організувати розслідування.

    До   складу  комісії  включаються  керівник  (спеціаліст) служби охорони праці  або  посадова  особа,  на  яку  роботодавцем покладено  виконання  функцій  спеціаліста  з питань охорони праці (голова комісії),  представник робочого органу виконавчої дирекції Фонду за  місцезнаходженням  підприємства, представник первинної організації профспілки, членом якої є потерпілий,  або уповноважена  найманими  працівниками  особа  з питань охорони праці, якщо потерпілий не є членом профспілки, інші особи (члени комісії).

    До складу комісії не може входити безпосередній керівник потерпілого.

    Комісія  з  розслідування  протягом 5 робочих днів  з'ясовує обставини та причини нещасного випадку , визначає пов’язаний чи не пов’язаний  нещасний випадок  з виробництвом та  складає згідно з додатком 11 порядку розслідування Постанова КМУ від 17.04.2019 року №337 акти за формою Н-1/П пов’язаний з виробництвом або акт за формою Н-1/НП  не пов’язаний з виробництвом.

 

Довідкова інформація: (05537) 5-31-83.

 

Страховий експерт  з охорони праці

Скадовського відділення управління 

 виконавчої дирекції Фонду

соціального  страхування України

 в Херсонській області  Хандусь Л.Т.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь