A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мирненська громада
Херсонська область, Скадовський район

Патронат над дитиною

Дата: 28.06.2021 20:57
Кількість переглядів: 415

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками законними представниками, надання її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю, відповідно до найкращих інтересів дитини.

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні.

Кандидат у патронатні вихователі подає до соціального закладу за місцем проживання такі документи:

-заяву;

-копію паспорта України;

-копію трудової книжки (при наявності);

– висновки про стан здоров`я кандидата у патронатні вихователі та осіб, які проживають разом з ним, складені за формою згідно з додатком 5 до Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 р. № 866;

– довідку про відсутність судимості, в тому числі членів його сім’ї, які досягли чотирнадцятирічного віку і проживають разом з кандидатом у патронатні вихователі;

– копію документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;

– письмова згода на влаштування дитини в сім’ю кандидата у патронатні вихователі усіх членів його сім’ї, які проживають разом з ним, в тому числі дітей, які досягли віку та рівня розвитку, що можуть її висловити.

Кандидат у патронатні вихователі, який пройшов первинний відбір, разом з повнолітнім членом своєї сім’ї, що братиме участь у наданні послуги патронату над дитиною за клопотанням соціального закладу проходить обов’язкове навчання за програмою, затвердженою Мінсоцполітики.

За результатами навчання регіональний центр видає кандидатові у патронатні вихователі та членові його сім’ї довідку про проходження навчання та у разі його успішного проходження-рекомендацію про можливість надання послуги з патронату над дитиною.

Орган опіки та піклування протягом місяця у разі наявності рекомендації про можливість надання послуги з патронату над дитиною укладає з кандидатом у патронатні вихователі договір про надання послуги з патронату над дитиною.

Обов’язки, права та відповідальність патронатного вихователя під час перебування дитини у його сім ї визначається договором про патронат над дитиною, типова форма якого затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 16 березня 2017 року № 148.

Термін перебування дитини у сім’ї патронатного вихователя не може перевищувати трьох місяців, в окремих випадках – до 6 місяців.

Як оплачуються дані послуги?

На утримання кожної дитини, влаштованої у сім’ю патронатного вихователя, виплачується щомісячна соціальна допомога. Розмір соціальної допомоги становить два з половиною прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку на місяць:

– для дітей віком до 6 років: з 01 грудня 2020 р-4802 грн, з 01 липня 2021 р. – 5032 грн;

– для дітей віком від 6 до 18 років: з 01 грудня 2020 р-5987 грн, з 01 липня 2021 рік – 6275 грн.

Соціальна допомога виплачується на кожну дитину, влаштовану в сім’ю патронатного вихователя.

Оплата послуг зі здійснення патронату над дитиною здійснюється шляхом виплати патронатним вихователям грошового забезпечення. Розмір грошового забезпечення становить п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць. З 01 грудня 2020 р. -11350 грн, з 01 липня.2021 р.-11895 грн.

Якщо в сім’ї патронатного вихователя перебуває дитина віком до одного року, дитина з інвалідністю, та одночасно двоє і більше дітей, розмір грошового забезпечення збільшується на 10 відсотків за кожну дитину, але сумарно не більш як на 50 відсотків.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь