A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мирненська громада
Херсонська область, Скадовський район

Профілактика виробничого травматизму – це збереження життя і здоров'я працівників

Дата: 05.11.2021 10:54
Кількість переглядів: 1370

Фото без опису

За 9 місяців 2021 року на підприємствах Скадовського району сталися: 9 гострих профзахворювань, з них 1 гостре профзахворювання зі смертельним наслідком та 1 нещасний випадок на виробництві. В порівнянні з аналогічним періодом 2020 року травматизм на виробництві збільшився на 7 випадків (гострі профзахворювання медичних працівників).

Основними причинами нещасних випадків є організаційні, найбільша частка з яких – порушення трудової і виробничої дисципліни, невиконання працівниками вимог інструкцій з охорони праці. Травмування працівників та гострі захворювання медичних працівників відбуваються в зв’язку з відсутністю дієвого контролю за виконанням працюючими вимог безпеки з боку посадових осіб, що свідчить про те, що роботодавці, посадові особи та фахівці служби охорони праці підприємств вживають недостатньо профілактичних заходів щодо створення безпечних та нешкідливих умов праці на робочих місцях, які мали б попередити виробничий травматизм та гострі захворювання медичних працівників. А також, внаслідок недоліків навчання, інструктажів з питань охорони праці, порушення правил гігієни праці та виробничого середовища та ін.

Однією з головних проблем, що перешкоджають забезпеченню ефективної роботи з питань охорони праці, - є недостатнє фінансування підприємствами заходів щодо досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, підвищення наявного рівня охорони праці, запобігання випадкам виробничого травматизму,  гострих професійних захворювань і аварій. Відповідно до статі 19 Закону України «Про охорону праці» для підприємств, незалежно від форм власності, або фізичних осіб, які відповідно до законодавства використовують найману працю, витрати на охорону праці становлять не менше 0,5 відсотка від фонду оплати праці за попередній рік (на підприємствах, що утримуються за рахунок бюджету, розмір витрат на охорону праці встановлюється у колективному договорі з урахуванням фінансових можливостей підприємства, установи, організації).

Основними заходами щодо поліпшення стану охорони праці є: включення в колективні договори і угоди заходів щодо забезпечення працюючих необхідними засобами індивідуального захисту у достатній кількості, виконанні  санітарно-епідеміологічного режиму на підприємствах особливо в період вірусної інфекції (різних штамів вірусу SARS-CoV-2), запобігання, виробничому травматизму і професійній захворюваності, аварійності їх фінансовому забезпеченню; проведення атестації робочих місць з небезпечними та шкідливими умовами праці, та приведення їх у відповідність з вимогами нормативних актів про охорону праці; здійснення контролю за забезпеченням працюючих лікувально-профілактичним харчуванням, спецодягом, миючими, дезінфікованими засобами, наданням працівникам пільг і компенсацій, передбачених законодавством.

Державна політика України у сфері охорони праці ґрунтується на пріоритеті збереження життя та здоров’я працівників, а профілактика травматизму – це одна із основ безпеки праці та необхідна складова охорони праці із запобігання аваріям та травматизму на виробництві.

Страховий експерт з охорони праці

Скадовського відділення управління виконавчої

дирекції Фонду соціального страхування України

в Херсонській області Хандусь Л.Т.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь