A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мирненська громада
Херсонська область, Скадовський район

Боротьба з вживанням алкоголю та ознаками нетверезості на робочому місці

Дата: 13.01.2022 08:18
Кількість переглядів: 439

Вживання працівниками алкоголю дуже часто є причиною нещасних випадків, у тому числі й тяжких. Навіть невеликі дози алкоголю згубно діють на центральну нервову систему. Під впливом малих доз алкоголю, які не викликають помітного сп'яніння, зменшується швидкість рухових реакцій людини, знижується працездатність, прискорюється стомлюваність.

Фактично кожний нормативно – правовий акт з охорони праці містить вимоги щодо заборони перебування працівників у стані алкогольного сп’яніння на виробничих об’єктах.

У разі виявлення працівника у стані алкогольного сп’яніння працівник підлягає обов’язковому відстороненню від виробничого процесу задля попередження випадків травмування, оскільки опиняється під загрозою життя як його самого так і оточуючих.

Відсторонення від роботи не передбачає розірвання трудового договору та використовується, як тимчасовий захід для прийняття остаточного рішення про можливість або неможливість виконання працівником передбаченої трудовим договором роботи.

Конкретний порядок відсторонення працівника від роботи визначає відповідний розділ правил внутрішнього трудового розпорядку підприємства.

Інколи вживання алкоголю та ознаки нетверезості бувають настільки очевидними, що піддавати працівника медичному огляду немає потреби. Факт, що працівник перебуває на роботі у стані алкогольного сп’яніння, може підтверджуватись усіма наявними видами доказів, а це означає, що для підтвердження достатньо показань свідків, що не суперечать одне одному та викликають довіру. У Акті відсторонення слід відмітити, чи бачили свідки особисто працівника, який перебував у нетверезому стані, які ознаки сп’яніння свідки спостерігали, дані про місце, обставини, причини відсторонення, час виявлення стану працівника та дату складання акта.

Але краще зробіть усе можливе, аби працівник пройшов огляд у медичній установі — запропонуйте йому пройти огляд, напишіть направлення. Якщо він відмовляється, зафіксуйте факт відмови і запасайтеся іншими доказами. Також зробіть опис зовнішніх ознак стану сп’яніння. За зразок візьміть, наприклад, ознаки сп’яніння, викладені у пунктах 3, 4 розділу І Інструкції про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції (затверджена наказом МВС, МОЗ від 09.11.2015 №1452/735).

Документ наводить такі ознаки алкогольного сп’яніння:

- запах алкоголю з рота;

- порушення координації рухів;

- порушення мовлення;

- виражене тремтіння пальців рук;

- різка зміна забарвлення шкірного покриву обличчя;

- поведінка, що не відповідає обставинам.

Ознаками наркотичного сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, документ називає:

- наявність однієї чи декількох ознак стану алкогольного сп’яніння (крім запаху алкоголю з рота);

- звужені чи дуже розширені зіниці, які не реагують на світло;

- сповільненість або навпаки підвищена жвавість чи рухливість ходи, мовлення;

- почервоніння обличчя або неприродна блідість.

Слід зазначити, що відсторонити працівника у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння  має право тільки роботодавець. За працівником, якого відсторонили від роботи, місце роботи зберігають, а заробітну плату, як правило — ні.

Слід пам’ятати, що відповідальність працівника настає лише у тому випадку, коли він перебуває у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння на місці виконання роботи та у робочий час, або у іншому місці де він перебуває за розпорядженням керівника робіт.

Особливо це питання актуальне для працівників з ненормованим робочим днем, коли час перебування на роботі понад встановлену загальну тривалість вважається робочим і для них вживання алкогольних напоїв протягом ненормованого робочого дня можна вважати порушенням трудової дисципліни.

Тому рекомендуємо роботодавцям не послабляти контроль за дотриманням робітниками трудової і виробничої дисципліни, а у разі виявлення у працівника алкогольного сп’яніння негайно вживати заходи впливу на порушника.

 

Страховий експерт з охорони праці

Скадовського відділення управління

виконавчої дирекції Фонду соціального

страхування України у Херсонській області Хандусь Л.Т.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь