Мирненська громада
Херсонська область, Скадовський район

Ментальне здоров’я - чому це важливо?

Дата: 12.10.2023 14:48
Кількість переглядів: 261

За визначенням ВООЗ, психічне здоров’я – це стан душевного добробуту, яке дає кожній людині можливість здійснювати власний потенціал, долати звичайні життєві стреси, плідно працювати. Всесвітній день психічного здоров'я щороку нагадує нам про важливість дбати про наше психічне здоров'я та психічне здоров'я наших дітей. Однак, в умовах війни, коли стрес і тривога стають невіддільною частиною повсякденного життя, це стає особливо актуальним завданням.

Розповідаємо, як зберегти власне здоров'я і здоров'я дітей в умовах війни та надати корисні поради.

В Україні почали відзначати Всесвітній день психічного здоров'я з 1992 року з метою боротьби з поширенням різних психічних розладів, таких як депресія, шизофренія, хвороба Альцгеймера, наркотична залежність, епілепсія та розумова відсталість.

За статистикою, в Україні близько 1,2 мільйона людей страждають від психічних розладів, і ця цифра зростає з кожним роком. Збільшенню захворюваності сприяють стреси, які стали невіддільною частиною сучасного життя. Багато людей намагаються подолати стреси, не звертаючи уваги на те, що важливо не тільки боротися з ними, але й уникати їх виникнення.

 

Сучасне життя саме по собі сприяє стресам: політичні, економічні та робочі зміни, а також повсякденні переживання, наприклад, у громадському транспорті, можуть призвести до того, що люди починають звикати до стресів і, в кінцевому підсумку, навіть стикаються з депресією.

 

Психічне здоров'я є важливим аспектом для загального благополуччя, оскільки фізичне здоров'я неможливе без психічного. А нервово-психічні розлади можуть призвести до втрати працездатності людини.

Психологічно здорова особистість - це перш за все людина, яка виявляє спонтанність і творчість, має радісну життєву настанову і часто демонструє веселість, є відкритою до вивчення себе і світу не тільки розумом, але і власними почуттями та інтуїцією. Важливим чинником у збереженні та підтриманні психічного здоров'я є дотримання принципів здорового способу життя.

 

Особливу роль в цьому відіграє психогігієна, що охоплює комплекс заходів, спрямованих на збереження культури міжособистих відносин, вміння контролювати власні емоції, збалансовано розподіляти час між роботою і відпочинком, створювати сприятливу психологічну атмосферу у колективі та сім'ї. Це також включає систематичну фізичну активність, раціональне харчування, режим сну та позитивне мислення, бажання бути оптимістичним і доброзичливим.

 

Психічне здоров'я значною мірою залежить від власних зусиль кожної особи й від стосунків з її близькими. Головна мета для сучасної людини - дбати про свою психічну рівновагу, бути готовою до управління стресовими ситуаціями та, у разі необхідності, шукати професійну допомогу, а не ігнорувати симптоми перенапруження, депресії чи емоційної нестабільності.

 

Як зберегти власне психічне здоров’я?

 

Збереження психічного здоров'я в умовах війни є складним завданням, але можливим. Важливо пам'ятати, що психічне здоров'я - це цінний ресурс, який потребує дбайливого ставлення.

 

Зберігайте спокій та розсудливість

 

Важливо зберігати спокій і розсудливість в будь-якій ситуації. Допоможіть собі та своїй родині зберегти спокій ізолюючись від зайвої інформації. Наприклад, відключіть сповіщення з новин та соціальних мереж на певний час, щоб уникнути перенасичення негативною інформацією.

 

Підтримуйте режим дня

 

Постарайтеся зберегти звичний режим дня для себе і своїх дітей. Регулярний сон, харчування та фізична активність допомагають зміцнити психічне здоров'я.

 

Займіться само піклуванням та зверніть увагу на свої емоції

 

Важливо враховувати свої потреби та намагатися підтримувати фізичне і психічне здоров'я. Регулярна фізична активність, правильне харчування і відпочинок сприяють зміцненню імунної системи й зниженню рівня стресу. Не менш важливо відстежувати та розуміти свої емоції. Допоможе ведення денника, в якому ви фіксуєте свої почуття та думки.

 

Шукайте підтримки

 

Не соромтеся шукати психологічну підтримку, якщо відчуваєте потребу. Знаходьте її серед рідних та друзів, а також у спільнотах і групах, які діють у вашому регіоні. Розмови та спільна діяльність можуть стати важливим засобом подолання військового стресу.

 

Вивчайте методи релаксації

 

Навчіться методів релаксації, таким як медитація, глибоке дихання або йога. Вони допоможуть зняти стрес і поліпшити психічне здоров'я.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь