A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мирненська громада
Херсонська область, Скадовський район

Рідна мова - шлях до Перемоги

Дата: 21.02.2024 16:39
Кількість переглядів: 200

Фото без опису

         Рідна мова для кожної людини  є важливим елементом культури свідомості. Вона накопичує традиції й досвід попередніх поколінь і дозволяє передати їх нащадкам. Мова – це історія народу, його світогляд.

           У  Міжнародний день рідної мови відділ з питань гуманітарної політики, підвідомчі заклади Мирненської селищної ради прийняли участь у святковій церемонії відкриття  І Південного фестивалю рідної мови «Рідна мова – шлях до Перемоги». Фестиваль організований за ініціативи Департаменту реалізації гуманітарної політики Херсонської обласної військової адміністрації.

           Кожного року 21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Це свято досить молоде. На жаль, історія свята, має трагічний початок.

           За весь час свого існування українська мова теж зазнавала злети і падіння. Сьогодні, згідно з Статтею 10 Конституції України «Державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України».

Фото без опису

        З привітальним словом на честь відкриття фестивалю виступили в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв, Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремень, заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації Володимир Клюцевський, Юрій Палічев  – голова Ради міжнаціональних відносин при Херсонській обласній державній адміністрації, член правління громадського об’єднання  «Болгари Херсонщини ім. хана Кубрата», Алла Гордієнко  – генеральний директор Національної бібліотеки України для дітей, начальник управління культури, національностей та релігій Миколаївської обласної державної адміністрації Олена Буберенко, Олена Ферманюк – керівник відділу співпраці з територіальними громадами , рух «Єдині».

Фото без опису

В програму фестивалю входило:

  • Святкова церемонія відкриття фестивалю;
  • «Українська на півдні України: сміливість бути нескореною». Онлайн – студії за участю освітян, працівників бібліотек південного регіону;
  • Мовний кінопростір;
  • «Лялька – мотанка – сакральний український оберіг». Майстер – клас;
  • «Хронологія лінгвоциду: Херсонщина». Презентація виставки – знайомства;
  • «Мовний форпост бібліотеки» презентація інноваційних форм та методів роботи Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки;
  • «З мовою рідною і в горі і в радості» від Херсонської обласної універсальної бібліотеки ім. Олеся Гончара;
  • «Поетична шафа». Святкове завершення фестивалю

          Цей фестиваль – це не лише свято рідної мови, але й платформа для спілкування, обміну досвідом та виявлення творчого потенціалу учасників. Херсонщина вірить, що розмаїття мов є скарбницею, яка збагачує наше суспільство та сприяє взаєморозумінню. Нехай цей фестиваль стане важливим кроком у збереженні та просуванні рідної мови, а також важливою перемогою на культурному фронті.

Фото без опису    Фото без опису

             Рідна мова…Вона така неповторна, мелодійна і співуча, бо ввібрала в себе гомін дібров і луків, полів і лісів, духмяний п’янкий запах рідної землі. У народу немає більшого скарбу, ніж його мова. Бо саме мова – це характер народу, його пам’ять, історія і духовна могутність. У ній відбиваються звичаї, традиції, побут народу, його розум і досвід, краса і сила душі, вона його, народу, цвіт, найкращий цвіт, що ніколи не в’яне, а вічно живе, розвивається.

 

                                                           Гуманітарний  відділ   Мирненської   громади


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь