A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мирненська громада
Херсонська область, Скадовський район

Що таке панічна атака і як допомогти в разі її виникнення?

Дата: 18.03.2024 18:35
Кількість переглядів: 47

Фото без опису

Панічна атака — це сильне почуття страху і тривоги. Напади часто відбуваються, коли людей щось непокоїть або вони пережили складний чи стресовий досвід. Панічні атаки можуть дуже лякати. Важливо знати, що панічна атака не заподіє шкоди і це відчуття мине, навіть якщо так не здається під час нападу.

Існує багато порад та технік, щоб впоратись із панічною атакою. Варто спробувати декілька, щоб зрозуміти, яка саме підходить вам найбільше. Водночас важливо не дозволяти страху керувати вами. Не «боріться» з панікою. Нагадайте собі, що напад мине. Намагайтеся продовжувати щось робити. Будь-яка дія, яка перериває хід ваших думок, допомагає вам відновити відчуття контролю та зменшити посилення симптомів.

Однією із таких корисних практик є вправа «Заземлення». Ця вправа допоможе усвідомити себе тут і зараз, коли тебе переповнюють важкі думки. «Заземлення» можна робити: вдома, у метро або поки стоїш у черзі до каси.

Вправа складається лише з трьох дій.

1. Спочатку треба звернути увагу на те, як ти почуваєшся зараз і про що думаєш. Проговори це собі подумки.

2. Тепер спробуй уповільнитися й з’єднатися зі своїм тілом. Це не так складно, як звучить. Повністю видихни повітря з легень, а тоді знову повільно їх наповни глибоким вдихом. Повільно притисни ступні до підлоги. Так само плавно витягни руки вздовж тіла або зімкни долоні перед собою.

3. Остання дія — перенаправити увагу на світ навколо. Які 5 предметів ти бачиш? Які 3-4 звуки чуєш? Які запахи відчуваєш? Проговори подумки, що й де ти зараз робиш. Тепер торкнися коліна або якогось предмета поруч. Помацай, досліди його текстуру, температуру.

Так само помічай, коли з’являються негативні думки. Не забувай перемикати увагу на реальний світ навколо.

Проте інколи з панічними атаками важко впоратися самостійно. Крім того, без професійної допомоги вони можуть із часом посилитися. Якщо епізоди панічних атак повторюються, обов’язково зверніться до фахівців. Причиною панічних атак може бути багато чинників — як зовнішніх, так і внутрішніх. Тільки фахівець може визначити, як можна допомогти.

Багато цікавих та корисних практик можна знайти за посилання в «Аптечці швидкої психологічної допомоги»

 

 ДО УВАГИ!

Повідомляємо про можливість отримання безкоштовної професійної консультативної допомоги в сфері повноважень Державної служби України з питань праці в рамках розширення реалізації проєкту щодо консультаційної підтримки в засобах масової інформації, на офіційних веб-сайтах територіальних органів та сторінках у соціальних мережах наявні посилання на інформаційний портал у рубриці «Запитання-відповіді» на сайті Державної служби України з питань праці, а також на інформаційному порталі  https://pratsia.in.ua/

 

Більше інформації на сторінці  Східне міжрегіональне управління Держпраці


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь