Мирненська громада
Херсонська область, Скадовський район

Кіберполіція застерігає: Як не стати жертвою онлайн-шахраїв

Дата: 13.04.2024 11:36
Кількість переглядів: 78

Фото без опису

Найбільш масового поширення в Україні набули злочини, пов’язані з онлайн шахрайствами. Проблема протидії шахрайству в Інтернеті стоїть дуже гостро, адже понад 80% звернень громадян до кіберполіції припадає саме на такий вид злочинів (у середньому до кіберполіції за рік надходить близько 40 тисяч звернень громадян, 80% з яких – щодо шахрайства).

Фото без опису

 

Левова доля звернень – скарги на продаж неіснуючих товарів, злочини з використанням соціальної інженерії, афери з використанням фішингу. 

У більшій частині випадків ці схеми доволі банальні: псевдопродавці в інтернеті пропонують різні товари і послуги та просять передплату, а після отримання грошей – зникають. Або ж створюють фішингові посилання, копіюючи інтерфейс популярних сайтів, – банків, служб доставки, сервісів поповнення мобільного рахунку, різних сайтів, у тому числі і державних, для отримання соціальних виплат. У цілому шахраї завжди адаптують свої схеми відповідно до запитів і потреб суспільства.

Фото без опису

 

Кілька порад щоб застерегти себе та своїх рідних від шахраїв під час користування мережею Інтернет, а саме дотримуватися напрацьованого працівниками кіберполіції алгоритму дій, який мінімізує можливості шахраїв ошукати вас:

  • завжди будьте пильними при здійсненні покупок через Інтернет-ресурси (магазини, аукціони, дошки оголошень, соціальні мережі та ін.)
  • вимагайте від продавця копії паспорта чи реєстраційних документів суб’єкта господарювання;
  • перевіряйте наявні дані продавця (Інтернет-ресурсу, номеру телефону та банківської картки) через сервіс ,,STOP FRAUD”, який функціонує на базі ресурсу www. cyberpolice.gov.ua. (офіційний сайт Департаменту кіберполіції);
  • читайте відгуки про продавця, радимо не довіряти відгукам, що безпосередньо залишені на самому сайті. 

Фото без опису

 

У разі отримання телефонного дзвінка від шахраїв не піддавайтеся паніці та спробуйте отримати максимально більше інформації про шахраїв, обставини пригоди:

  •   намагайтесь отримати інформацію про можливі способи переказу коштів шахраям (банківська платіжна картка, номер телефону або ін.);
  • за можливості, зателефонувати близькій людині (у разі вимагання коштів за вирішення різного роду питань стосовно ваших близьких, пов’язаних з діяльністю правоохоронних органів або з інших причин), перевірити її місце знаходження та ні в якому разі не перераховувати або передавати кошти зловмисникам;
  • у разі несанкціонованого списання коштів з карткового рахунку негайно повідомляти банківську установу та правоохоронні органи;
  • обмежувати дзвінки на номери телефонів, що працюють в режимі автовідповідача та поцікавитись про наявність відгуків в мережі Інтернет про такі номери.

Загальне правило – у кожному випадку вчинення стосовно Вас шахрайських дій, обов’язково  звертайтесь до правоохоронних органів та передавайте всю отриману інформацію про шахраїв.

Фото без опису

 

Більше інформації на сторінці Міністерство внутрішніх справ України 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь