A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мирненська громада
Херсонська область, Скадовський район

Нещодавно Кабінет Міністрів України вніс зміни до Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2024 році.

Дата: 20.04.2024 17:07
Кількість переглядів: 28

Фото без опису

Йдеться про постанову від 13 квітня 2024 р. № 428 “Про внесення змін до Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2024 році”. Ознайомитися з нею можна за посиланням: https://cutt.ly/iw77VLvS.

Розповідаємо про основні зміни 👇

✅ НСЗУ розпочинає контрактування закладів на пакети, за якими договори укладалися на три місяці:

◼️ “Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах”;

◼️ “Стаціонарна паліативна медична допомога дорослим і дітям”;

◼️ “Мобільна паліативна медична допомога дорослим і дітям”;

◼️ “Реабілітаційна допомога дорослим і дітям в амбулаторних умовах”;

◼️ “Готовність та забезпечення надання медичної допомоги населенню, яке перебуває на території, де ведуться бойові дії”.

Договори із закладами, які відповідатимуть вимогам, будуть чинними з 1 квітня. Тобто надавачі отримають оплати за квітень у повному обсязі.

✅ Змінені умови контрактування за пакетом “Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах”

З 1 квітня договори на цей пакет не укладатимуться з надавачами, які не надавали послуги за пакетом у 2023 році або у І кварталі 2024 року. Виняток – заклади, які у 2024 році мали договір на пакет “Готовність та забезпечення надання медичної допомоги населенню, яке перебуває на території, де ведуться бойові дії”.

Якщо надавач не надавав послуги за договором у 2023 році, то запланована вартість таких медпослуг у 2024 році коригуватиметься щомісяця згідно з внесеними даними в ЕСОЗ, якщо встановлено надання послуг в обсязі меншому від запланованого.

✅ Оплата послуг в межах пакету “Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах”

У постанові визначено, що амбулаторний епізод медичної допомоги — період від першого звернення пацієнта за медичною допомогою щодо певної проблеми із здоров’ям із внесенням відповідної інформації в ЕСОЗ до останньої взаємодії (включно) щодо тієї ж проблеми. Розрізняють такі типи епізодів: діагностика, профілактика, лікування.

НСЗУ оплачуватиме 1 раз на рік для 1 пацієнта медичні послуги в рамках епізоду типу “Профілактика” з метою профілактичних оглядів пацієнтів.

Послуги при гострих захворюваннях у рамках епізоду типу “лікування” оплачуватимуться виключно у разі завершення даного епізоду.

✅ Щодо Контрактування закладів на пакет “Готовність та забезпечення надання медичної допомоги населенню, яке перебуває на території, де ведуться бойові дії”, то воно відбуватиметься за поданням обласних військових адміністрацій.

Якщо заклади виходять з пакету, то для розрахунку запланованої вартості договорів за іншими пакетами використовуватимуться дані про кількість наданих медичних послуг протягом трьох місяців до дати подання пропозиції та які внесені в ЕСОЗ. Це стосується укладення договорів за пакетами:

◼️ Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах, хірургічні операції дорослим та дітям в умовах стаціонару одного дня, стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій;

◼️ Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах;

◼️ Психіатрична допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах;

◼️ Діагностика та лікування дорослих і дітей, хворих на туберкульоз, у стаціонарних та амбулаторних умовах.

✅ Реабілітаційна спроможність закладу та оплата реабілітації

Якщо медзаклад перевищив реабілітаційну спроможність під час надання послуг на понад 30%, то НСЗУ з 1 квітня не оплачуватиме надлишок реабілітаційних послуг.

Реабілітаційна спроможність закладу (в стаціонарних умовах) визначається можливістю фахівців з реабілітації, які входять до складу мультидисциплінарної реабілітаційної команди, кожен день надавати реабілітаційну допомогу високого обсягу всім пацієнтам протягом реабілітаційного циклу.

✅ Оплата за мобільну паліативну медичну допомога дорослим і дітям

До капітаційної ставки в мобільному паліативі будуть застосовуватись коригувальні коефіцієнти в залежності від бригади, яка буде надавати допомогу (бригада спеціалізованої паліативної допомоги або бригада загальної паліативної допомоги). Оплата буде відбуватись за кожен тиждень надання допомоги пацієнту, що потребує мобільної паліативної допомоги.

Також змінено розрахунок фактичної вартості медичних послуг з мобільної паліативної медичної допомоги дорослим і дітям за місяць, що надаються за кожним договором.

Визначено, що кількість візитів, які здійснюються однією бригадою мобільної паліативної допомоги, не може перевищувати шести візитів на день на одного лікаря. НСЗУ оплачує лише ті послуги, що включали не менше одного візиту на тиждень.

 

НСЗУ Національна служба здоров'я України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь