Мирненська громада
Херсонська область, Скадовський район

30 КВІТНЯ - ДЕНЬ ПРИКОРДОННИКА УКРАЇНИ!

Дата: 30.04.2024 09:13
Кількість переглядів: 200

Фото без опису

    Сьогодні в Україні відзначається День прикордонника. Свято встановлено згідно з указом Президента від 27 квітня 2018 року «З метою вшанування мужності та героїзму захисників державного кордону України, враховуючи внесок прикордонників у боротьбу за незалежність України».

 Дата цього свята вибрана не випадково: саме цього дня у 1918 році під час російсько-української війни, армія УНР вийшла на кордон України та встановила на ньому державні символи.

     Як відомо, 9 лютого 1918 року в Бресті був підписаний Брестський мирний договір, згідно з яким Німеччина, Австро-Угорщина, Туреччина і Болгарія визнали Україну самостійною державою. Однією з умов договору було надання Німеччиною і Австро-Угорщиною військової допомоги для визволення України від більшовиків. На початок весни 1918 року майже вся територія Лівобережної України знаходилась під їхньою окупацією й була розірвана на декілька «радянських» республік, зокрема Донецько-Криворізьку, Одеську, Кримську.

     Масштабний український контрнаступ почався за підтримки союзницьких військ (передусім німецьких) на початку березня 1918 року. Визволення Донбасу від більшовиків було покладено на Запорозьку дивізію військ УНР, яку 9 квітня 1918 року переформували в корпус, і завершилося 30 квітня. Тоді піхотний полк дійшов до станції Колпакове, що знаходилась на кордоні УНР і Донської республіки. Станцію було взято, про що, як тільки-но було встановлено телеграфне сполучення, сповістили Київ. У телеграмі йшлося, що віднині «український жовто-синій прапор майорітиме на кордоні цих земель, даючи знати всьому світові, що українська держава вільна і незалежна».

     Запровадження святкування професійного свята українських прикордонників   30 квітня зроблено у контексті проведення декомунізації та низки кроків, здійснених в Україні за останні роки, які зміцнюють національну ідентичність.

     Специфіка та напрацювання, сучасні технології і мудрий підхід, аж до цього часу дозволяють нашим прикордонникам на належному рівні підтримувати цілісність і суверенність державних кордонів, всіх ділянок та територій.

     У цей День ми приєднуємося до всіх привітань на адресу ветеранів і службовців прикордонних служб! Бажаємо їм завжди мати високий бойовий дух, міцне здоров’я і надійне домашнє вогнище! Зі святом Вас, дорогі прикордонники! Успіхів і миру Вам і Вашим родинам!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь