Мирненська громада
Херсонська область, Скадовський район

6 травня у Збройних силах України відзначається особливе свято – День піхоти

Дата: 06.05.2024 10:37
Кількість переглядів: 108

Фото без опису

Піхота є найдавнішим родом військ. Саме піхота – це ті, хто завжди на вістрі атаки й завжди напоготові. Сучасний відповідник піхоти у складі ЗСУ – це механізовані, моторизовані та штурмові частини Сухопутних військ. Однак, в умовах війни, що триває, функції піхоти доводиться виконувати й іншим військовим: єгерям, десантникам, морпіхам, нацгвардійцям, тероборонівцям тощо.

У мілітарній традиції більшості країн Заходу піхота належить до найшанованіших родів військ, адже на долю піхотинця припадають найбільші тяготи служби та війни. Лише в російській імперській, а згодом радянській військовій традиції до піхоти (а потім до мотострілецьких підрозділів) було зневажливе ставлення як до наймасовішого роду військ.

Після початку російської агресії проти України у 2014-му держава та суспільство почали переосмислювати мілітарну культуру – відновлювати історичну тяглість і звʼязок із поколіннями українських захисників, що також повертало українську армію до західної військової традиції.

У 2019 році указом Президента України був встановлений День піхоти, який вшановує мужність і героїзм українських піхотинців.

Дата – 6-го травня обрана не випадково. Вона нагадує про низку історичних подій.

6 травня 1648 року українські козаки на чолі з Богданом Хмельницьким та в союзі з кримськими татарами розбили військо Речі Посполитою біля Жовтих Вод. Це була перша перемога українського війська під час національно-визвольних змагань у середині XVII століття.

Також 6 травня – це дата завершення Першого зимового походу Армії УНР тилами білогвардійських та червоноармійських військ у 1920 році. Учасники походу подолали дві з половиною тисячі кілометрів Житомирською, Київською, Черкаською, Кіровоградською, Миколаївською, Одеською, Вінницькою областями, провівши понад 50 успішних боїв. Внаслідок цієї операції Армія УНР була збережена, ліквідація білогвардійської Добровольчої армії Антона Денікіна – пришвидшена, а більшовики в Україні тимчасово ослаблені.

Перший зимовий похід став прикладом успішної боротьби українського війська в умовах тимчасово зайнятих ворогом територій. Пізніше чин походу став прикладом для наступних поколінь борців у підпіллі – повстанців Холодного Яру та воїнів УПА.

Існує і релігійний вимір Дня піхоти. Адже 6 травня відзначають День Святого Юрія (Георгія) -Змієборця. Традиційно Юрія-Змієборця зображають вершником, який вбиває змія. Проте існують іконічні зображення Святого Юрія зі зброєю та в пішому стані. Загалом це християнський символ воїнства, яке перемагає зло. Тож День піхоти 6 травня, крім історичної тяглості, надає християнського патрона українському війську.

 

Український інститут національної пам'яті 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь