Мирненська громада
Херсонська область, Скадовський район

У реєстрі налічується понад 36 тисяч записів про осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Дата: 14.06.2024 13:21
Кількість переглядів: 40

Фото без опису

Зникнення безвісти є однією з найтяжчих ситуацій, із якими стикаються родини. Це не тільки фізична втрата, а й емоційна та психологічна травма, яка може залишити глибокий слід у серцях тих, хто залишається. Це страшна ситуація, що супроводжується широким спектром емоцій: розпачем, неспокоєм, тривогою, надією та розчаруванням.

Як правильно підтримати тих, чия близька людина зникла безвісти — розповідає психологиня Українського ветеранського фонду Ганна Самородченко:

🔹Виявляйте емпатію. Важливо показати свою підтримку родині й друзям. Бажано не говорити «Я розумію, що ви відчуваєте» й не вживати слова «горе». Краще: «Я тут, щоб вас підтримати» або «Я завжди готовий/готова послухати». Люди можуть відчувати розпач, тривогу або збентеження, і їм може бути необхідно висловити свої почуття. Просто бути поруч і прислухатися до їхніх емоцій може бути дуже помічним.

🔹Будьте присутніми. Бути поруч із родиною й друзями — значний підтримувальний чинник. Будьте доступними для спілкування, проводьте час із ними, допомагайте в повсякденних справах або просто слухайте їх, якщо вони хочуть поділитися почуттями.

🔹Допомагайте в пошуку. Ви можете пропонувати допомогу в цьому процесі, наприклад, розповідати про зниклу людину знайомим або ділитися інформацією про неї у соцмережах.

🔹Зберігайте надію. Це важливо робити навіть у найскладніших ситуаціях. Допоможіть родині й друзям вірити в можливість повернення зниклої людини та підтримуйте їх у цьому.

🔹Звертайтеся до професіоналів. Якщо відчуваєте, що ситуація стає занадто важкою для родини або для вас, не соромтеся звернутися до професіоналів. Психологи та групи підтримки можуть надати необхідну допомогу.

Детальніше читайте у матеріалі Ганни Самородченко для Дзеркала Тижня: https://zn.ua/.../rodini-zniklikh-bezvisti-jak-jikh...

☎️Під час складних випробувань не слід нехтувати кваліфікованою допомогою. Фахівці Гарячої лінії Українського ветеранського фонду надають підтримку щодня та цілодобово. Дзвінки у межах України безплатні: 0800332029.

🔵Цей проєкт став можливим завдяки програмі Український Фонд Швидкого Реагування IREX яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США.

 

Український ветеранський фонд Мінветеранів


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь