Мирненська громада
Херсонська область, Скадовський район

Поради щодо того, як спілкуватися з близькими людьми, які перебувають поблизу територій бойових дій

Дата: 17.06.2024 16:37
Кількість переглядів: 51

Фото без опису

Є різні причини, через які люди залишаються на прифронтових територіях. Часто рідним та близьким важко прийняти таке рішення або знайти слова, щоб підтримати.

Порадами щодо того, як спілкуватися з близькими людьми, які перебувають поблизу територій бойових дій, поділилися фахівці Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як?

Зокрема, вони рекомендують 👇

❌ Не тиснути на близьких.

Оскільки залишатися в рідному місці є свідомим вибором дорослої людини. Якщо ви не маєте змоги реально допомогти з виїздом та облаштуванням на новому місці, краще не порушувати цю тему.

✅ Почути близьких.

Якщо людина хоче озвучити свої аргументи, вислухайте і спробуйте зрозуміти. При розмові ви можете сказати щось на кшталт: "Я приймаю будь-яке твоє рішення, але зараз хочу зрозуміти, чому для тебе важливо залишитися".

✅ Створити ваші правила спілкування.

Визначте теми, на які ви говорите, а на які — ні. Домовтеся: "Якщо під час нашої розмови якась тема буде неприємною — скажімо про це, щоб бути чесними один із одним".

✅ Запитувати.

Цікавтеся новинами, почуттями. Але будьте готові до різних реакцій навіть на найпростіші запитання. Стресові події можуть викликати агресію і роздратування на цілком звичні обговорення. Якщо так трапиться, спитайте: "Як я можу тебе підтримати?".

❌ Не вимагати.

Не змушуйте людину розмовляти з вами під час кожної повітряної тривоги або відповідати на повідомлення, якщо вона не готова це робити. Пам’ятайте, постійний стрес забирає багато ресурсу, і його може не вистачати навіть на просте спілкування.

❌ Не нагнітати.

Намагайтесь не переносити власні тривожні настрої у ваше спілкування. Люди, які перебувають у небезпечних місцях, знають про це.

✅ Пам’ятати.

Що ми не завжди можемо бути відповідальними за життя інших. Але можемо підтримувати зв’язок і підтримувати близьких, навіть на відстані.

Більше про це тут: https://cutt.ly/Peip6bTh.

 

НСЗУ для пацієнта


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь