Мирненська громада
Херсонська область, Скадовський район

175-річчя від дня народження Олени Пчілки

Дата: 29.06.2024 17:24
Кількість переглядів: 81

Фото без опису

 

💙💛«То хто там у минулому кричав,

Що жінка ся – безвекторна людина?

Олена Пчілка – то є Україна,

Її душа – у Лесиних очах».

(Петро Мах писав у присвяті письменниці).

29 червня 175 років тому на Полтавщині народилася Ольга Драгоманова, вона ж Олена Пчілка - аристократка української літератури, геніальна особистість, яка залишила визначний слід в українській історії та культурі. Велична мати Величної доньки.

📌Український класик Панас Мирний, близький друг родини Косачів, писав до неї в одному з листів так: «Родюча, як земля, а працьовита, як бджола», вона ж переконувала своїх сучасників, що «майбутнє батьківщини залежатиме від того, чи дитина виросте приятелем, чи ворогом України, од того, що їй буде защеплене в сім’ї». Перша жінка-борець за українську мову попри царську заборону і ризик ,арешту вона була єдиною жінкою яка увійшла, і поїхала в складі делегації українських інтелігентів на перемовини до царського прем'єра, добиватися скасування заборони друкувати книги українською мовою.

📖Саме з її легкої руки в українській мові прижилися такі лексеми, як «променистий», «палкий», «нестяма», «мистецтво» і «переможець».

Ця жінка, і справді, уміла перемагати і була прикладом не лише для своїх шістьох дітей, але й для всієї прогресивної української молоді того часу.

Цьогоріч за Постановою памʼятних дат і ювілеїв відзначаємо 175-річчя від дня народження Олени Пчілки на державному рівні 🇺🇦💙💛

 

Ірина Констанкевич - офіційна сторінка 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь