Мирненська громада
Херсонська область, Скадовський район

Як отримати документ про базову середню освіту і повну загальну середню освіту, якщо ви знаходитесь на тимчасово окупованій території?

Дата: 11.07.2024 10:44
Кількість переглядів: 93

Фото без опису

Існує два шляхи отримання такого документа:

🔸 через індивідуальну форму здобуття освіти (екстернат);

🔸 через освітні центри.

➡ Отримання документа про загальну середню освіту за індивідуальною формою здобуття освіти регулюється Положенням про індивідуальну форму здобуття повної загальної середньої освіти. Зарахування на таку форму навчання може відбуватись протягом всього календарного року.

➡ Спершу необхідно обрати заклад загальної середньої освіти (школу, ліцей, гімназію), зв’язатись з ним (для цього можна використовувати електронну пошту) та дізнатись чи забезпечують вони екстернатну форму навчання.

Далі, у разі позитивної відповіді, потрібно подати заяву, ваш документ, що підтверджує особу (наприклад свідоцтво про народження, яке подається у випадку відсутності документів, що посвідчують особу) та будь-який український документ, який підтверджує проживання на окупованій території (наприклад, витяг про реєстрацію місця проживання, відмітка у паспорті батьків), ваше фото. А також Освітню декларацію (це документ, який ви заповнюєте за допомогою представника закладу загальної середньої освіти і містить інформацію щодо здобуття результатів навчання та проходження періодів навчання за курс загальної середньої освіти на ТОТ України) (у випадку відсутності документа про базову освіту (за 9 класів). Усі ці документи (їх скановані копії) можна надіслати за допомогою електронної пошти.

➡ Згодом, після зарахування, необхідно скласти ДПА з предметів: «Українська мова», «Українська література», «Історія України», «Географія», «Основи правознавства», «Захист України» для отримання документа про базову освіту (за 9 класів). Для отримання документа про повну загальну середню освіту (за 11 класів) необхідно скласти атестацію та річне оцінювання з усіх навчальних предметів, обов’язкових для вивчення відповідно до освітньої програми.

Після цього Ви отримаєте про свідоцтво про базову середню освіту чи свідоцтво про повну загальну середню освіту.

❗ ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Для подальшого вступу до закладів вищої освіти України, вам потрібно скласти НМТ, це можливо зробити лише офлайн у визначений час за попередньою реєстрацією.

➡ Отримання документа про загальну середню освіту через Освітні центри “Крим-Україна” та “Донбас-Україна” регулюється Наказом МОН № 271 “Про затвердження Порядку прийому для здобуття вищої, фахової передвищої та професійної (професійно-технічної) освіти осіб, які проживають на територіях, де неможливо забезпечити виконання стандартів освіти України та/або стабільний освітній процес”.

➡ Освітні центри виконують допоміжну функцію для вступника з ТОТ, а також для осіб, які перемістились з ТОТ після 01 січня року вступу, та допомагають із низкою питань таких як отримання документа про загальну середню освіту, поселення в гуртожиток, отримання довідки ВПО тощо. Вони створюються на базі приймальних комісій закладів вищої освіти.

🔸 Спершу оберіть заклад вищої освіти, на базі якого створений Освітній центр, та зверніться до нього за консультацією. Зробити це можна у будь-якій зручній для вас формі (месенджери, електронна пошта тощо). У свою чергу Освітній центр надасть вам інформацію щодо уповноваженого закладу середньої освіти (школи, ліцею, гімназії).

🔸 Після цього необхідно звернутись до такого закладу, у будь-який зручний спосіб (месенджер, електронна пошта тощо) та надіслати наступні документи: -заяву; -документ, що посвідчує особу, заповнену освітню декларацію (представники Освітнього центру допоможуть із її заповненням) та ваше фото. За можливості інші документи, які можуть підтвердити інформацію в освітній декларації.

🔸 Після подачі документів необхідно пройти річне оцінювання та державну підсумкову атестацію: з української мови та історії України. Це можна зробити онлайн, шляхом дистанційної індивідуальної співбесіди з відеофіксацією.

🔸 Потім уповноважений заклад загальної середньої освіти сформує та надішле довідку до освітнього центру про те, що ви склали ці річні оцінювання та замовить свідоцтво про здобуття повної загальної середньої освіти, яке надійде через певний час.

🔸 Після цього можна починати процедуру вступу до закладу вищої освіти, на базі якого створений Освітній центр, який допомагав вам.

Хочемо наголосити, що отримання документа про загальну середню освіту за допомогою освітніх центрів зазвичай використовується з метою вступу до закладу вищої освіти, на базі якого створено цей Освітній центр.

 

Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь