Мирненська громада
Херсонська область, Скадовський район

Зміни в порядку оформлення паспортних документів з серпня 2024 року

Дата: 25.07.2024 11:00
Кількість переглядів: 224

Зміни в порядку оформлення паспортних документів з серпня 2024 року

17 червня Президент України підписав Закон №3709-ІХ “Про внесення змін до деяких законів України щодо надання окремих адміністративних послуг громадянам України, у тому числі за кордоном”. Зміни, які передбачені цим законом, вступають в силу через 2 місяці з дати його опублікування — 19.08.2024 року.

Вказаним нормативним актом змінюється ряд правил та умов оформлення “внутрішнього” паспорта громадянина України та паспорту для виїзду за кордон, а також деяких інших документів, що оформляються з використанням Єдиного державного демографічного реєстру.

Що ж змінюється з серпня 2024 року?

Відбудеться зменшення віку, з якого громадянин України може звернутися для оформлення закордонного паспорта самостійно — з  14 років (раніше було з 16 років);

Уточнена вартість оформлення паспортного документа в разі звернення за кордоном — якщо громадянин звернувся до представництва ДП “Документ” (рішення про оформлення приймається ДМС як розпорядником Демографічного реєстру), справляється адміністративний збір в такому ж розмірі, що й на території України.

Зменшується строк прискореного оформлення паспорта громадянина України (айді) — до 7 робочих днів (раніше було до 10 робочих днів). В такі ж строки має відбуватися оформлення паспорта вперше.

В разі звернення за оформленням внутрішнього або закордонного паспорта за кордоном — строк його оформлення не має перевищувати 3 місяців.

Паспорт у формі картки (айді) для осіб, позбавлених особистої свободи через збройну агресію проти України, видаватимуться не пізніше ніж через 3 робочі дні з дня оформлення заяви-анкети на його отримання, поданої протягом одного року з дня її звільнення. Раніше такого часового обмеження на звернення встановлено не було.

На рівні Закону закріплюється можливість одночасного оформлення внутрішнього та закордонного паспорта громадянина України, в такому разі створюється одна заява-анкета (нагадаємо, що 10 травня 2024 року завершився термін реалізації експериментального проєкту щодо одночасного оформлення паспортів, запровадженого постановою КМУ від 7 травня 2022 р. № 541).

Встановлюється єдиний розмір адміністративного збору в разі одночасного оформлення внутрішнього та закордонного паспорта:

  • протягом 20 робочих днів з дня оформлення заяви-анкети – 0,3 розміру прожиткового мінімуму, тобто 908,4 грн;
  • протягом 7 робочих днів з дня оформлення заяви-анкети – 0,6 розміру прожиткового мінімуму, тобто 1 816,8 грн. 

Вводиться оплата за оформлення посвідчення біженця та посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту — тепер адміністративний збір не справляється лише при оформленні таких документів вперше.

Нагадаємо, що наразі збір за оформлення/обмін цих документів у строк протягом 15 робочих днів з дня прийняття необхідних документів, передбачених законодавством складає 0,2 розміру прожиткового мінімуму, тобто 605,6 грн.

Змінилися строки, на які видаються паспортні документи — паспорт громадянина України картки (айді) оформляється особами, які досягли 65 років, — безстроково (раніше — на кожні десять років).

Для інших категорій строки залишаються без змін:

  • особам, які не досягли 18 років – на 4 роки;
  • особам, які досягли 18 років – на кожні 10 років.

Оформлення паспорта громадянина України у формі картки буде здійснюватися без стягнення державного мита (не слід плутати з адміністративним збором, про який зазначалося вище).

Якщо у Вас залишились питання, звертайтесь на гарячу лінію ГО «Донбас СОС» 0800309110 (дзвінки безкоштовні). Також, ви можете зв’язатися з нами одним з таких способів:

—   месенджери viber/telegram/whatsapp за номером (093) 500-69-18;

—   наша сторінка у Facebook;

—   та онлайн приймальня.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь