Мирненська громада
Херсонська область, Скадовський район

Оновлення довідки ВПО: що робити після переїзду і як це вплине на виплати?

Дата: 30.08.2024 12:41
Кількість переглядів: 93

Оновлення довідки ВПО

До Юридичного порадника для ВПО часто звертаються за роз’ясненням як оновити довідку ВПО у разі переїзду і зберегти виплати. Подекуди уповноважені органи вимагають від ВПО надати повний пакет документів на виплати. Чи законно це? Розбираємося сьогодні у рубриці #ВідповідаєЮрпорадник.

⁉️Доброго дня. Переїхали, знаємо, що треба оновити довідку ВПО. Чи вплине це на виплати? Чи потрібен повний пакет документів на кожного члена родини?

✅Відповідь:

Обовʼязок повідомляти про зміну місця проживання орган соціального захисту населення за новим місцем проживання протягом 10 днів з дня прибуття до нового місця проживання передбачений п. 3 ч. 2 ст. 9 Закон України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» (далі - Закон) та п. 7 Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік ВПО (далі - Порядок).

🔍Щодо процедури

Відповідно до п. 3 Порядку взяття на облік заявника у разі зміни фактичного місця проживання/перебування здійснюється відповідно до пунктів 9 і 9-1 Порядку.

У разі зміни фактичного місця проживання/перебування заявник звертається за видачею довідки до органу соціального захисту населення за місцем фактичного проживання/перебування, а раніше видана йому довідка вилучається, про що вносяться відповідні зміни до Єдиної інформаційної бази даних про ВПО.

❎Взяття на облік заявника у разі зміни фактичного місця проживання/перебування здійснюється БЕЗ додаткового подання заяви про взяття на облік і пакету документів.

Водночас отримання документів та/або інформації, що необхідні для взяття заявника на облік за новим фактичним місцем проживання/перебування, має здійснюватися без участі заявника шляхом доступу уповноваженого органу до відповідних інформаційно-комунікаційних систем тощо.

💡Простими словами, ВПО після переїзду протягом 10 днів має звернутися до ОСЗН за новим фактичним місцем проживання і “оновити” довідку ВПО. Під час звернення варто буде предʼявити документ, що посвідчує особу, але жодних інших документів чи подання нової заяви вимагати не повинні.

🤳Також хотілося б нагадати, що повідомити про зміну місця проживання можна і онлайн у Дії.

❗️ВАЖЛИВО! Зміна місця проживання і “оновлення” довідки ВПО НЕ впливають на Ваше право на виплати (крім випадків, коли йдеться про повернення до покинутого місця проживання (додому) або виїзд за кордон.

 

Юридичний порадник для ВПО

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь