Мирненська громада
Херсонська область, Скадовський район

Як відновити трудову книжку розповідаємо сьогодні в постійній рубриці #ЛайфхакиЮрпорадника

Дата: 21.09.2024 13:08
Кількість переглядів: 26

Як відновити трудову книжку?

Відповідно до Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників (далі - Інструкція) особа, яка загубила трудову книжку (вкладиш до неї), зобов'язана негайно заявити про це роботодавцю за місцем останньої роботи.

⏳ Не пізніше 15 днів після заяви, а у разі ускладнення — в інші строки, власник або уповноважений ним орган видає працівнику іншу трудову книжку або вкладиш до неї (нових зразків) з написом "Дублікат" в правому верхньому кутку першої сторінки.

❓Як виглядає отримання дубліката?

☑️ Якщо трудова книжка (вкладиш до неї) стала непридатною (обгоріла, розірвана, забруднена тощо), роботодавець за останнім місцем роботи видає працівнику дублікат трудової книжки (вкладиш до неї). При цьому на першій сторінці трудової книжки, що стала непридатною, робиться напис "Замість видано дублікат", а книжка повертається її власнику.

☑️ Якщо працівник до влаштування на це підприємство вже працював, то під час заповнення дубліката трудової книжки в розділ “Відомості про роботу” у графу 3 спочатку вноситься запис про загальний стаж його роботи до влаштування на це підприємство, який підтверджується документами.

Загальний стаж роботи записується сумарно: тобто зазначається загальна кількість років, місяців, днів роботи без уточнення, на якому підприємстві, в які періоди часу і на яких посадах працював у минулому власник трудової книжки.

❓Що робити, якщо трудова книжка втрачена внаслідок війни?

Окремим випадком видачі дубліката трудової книжки є відсутність доступу до трудової книжки працівника внаслідок надзвичайної ситуації, передбаченої Кодексом цивільного захисту України, або проведення АТО на території, де працював працівник.

Так, відповідно до п. 5.6 Інструкції дублікат трудової книжки також може бути виданий за новим місцем роботи у зв’язку з відсутністю доступу до трудової книжки працівника внаслідок надзвичайної ситуації, передбаченої Кодексом цивільного захисту України, або проведення АТО на території, де працював працівник.

📝 Дублікат видається на підставі заяви працівника та отриманої ним у письмовому вигляді інформації зі штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації про виникнення надзвичайної ситуації або Антитерористичного центру при СБУ про проведення АТО на території, де працював працівник, що надається в довільній формі.

У разі відновлення доступу до трудової книжки записи з дубліката про періоди роботи переносяться до трудової книжки. При цьому на першій сторінці дубліката робиться напис “Дублікат анульовано”, посвідчується печаткою роботодавця за останнім місцем роботи працівника та дублікат повертається його власнику.

Окрім того, враховуючи той факт, що Інструкція не містить окремих положень щодо відновлення трудових книжок, втрачених в зоні бойових дій під час воєнного стану, і якщо зібрати документи, необхідні для відновлення трудової книжки (видачі дубліката), через бойові дії неможливо, то під час працевлаштування таких осіб на нове місце роботи рекомендується керуватись положеннями п. 5.6 Інструкції, про які ми написали вище.

Додатково повідомляємо, що з 10 червня 2021 року в Україні діють електронні трудові книжки. Тому радимо зайти на Портал електронних послуг Пенсійного Фонду України 👉 https://portal.pfu.gov.ua і перевірити чи оцифрував роботодавець Вашу трудову книжку.

_____________________

ℹ️Більше про трудову книжку — у чат-боті Юридичний порадник для ВПО 👉 “Основні питання” ➡️ “Трудові питання” ➡️ “Працівник” ➡️ “Трудова книжка”:

🌐 https://chatbot.r2p.org.ua/

 

Цю публікацію підготовлено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю БФ «Право на захист», і не обов'язково відображає позицію Європейського Союзу та Норвезької ради у справах біженців. Ані Європейський Союз, ані Норвезька рада у справах біженців не несуть за неї відповідальність.

 

Юридичний порадник для ВПО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь